MENÜ

"Asrın müsabakası" para ödüllerini katladı

Profesyonel boks dünyasının "asrın müsabakası" olarak ilan ettiği ABD'li Floyd Mayweather ile Filipinli Manny Pacquiao arasında yapılan yarı orta sıklet unvan karşılaşması, tarihin en yüksek ödüllü boks maçı oldu.

"Asrın müsabakası" para ödüllerini katladı

ABD’nin Las Vegas kentinde yapılan ve Mayweather’ın puan üstünlüğüyle kazanarak yenilmezlik unvanını sürdürdüğü maç için iki boksöre dağıtılan ödül miktarı 300 milyon doları buldu. Karşılaşmadan bilet satışları, yayın ücretleri ve sponsporluk anlaşmalarıyla beraber 400 milyon doların üstünde hasılat elde edildi.
Profesyonel boks tarihinin en yüksek ödüllü ilk 10 maçında ringe çıkan boksörler arasında Mike Tyson, Evander Holyfield, Lennox Lewis ve Oscar De La Hoya gibi isimler yer aldı.

Profesyonel boks tarihinin en yüksek ödüllü 10 maçı şöyle:

1- Floyd Mayweather-Manny Pacquiao

Mayweather ile Pacquiao arasındaki yarı orta sıklet unvan maçı için boksörlere dağıtılan 300 milyon dolar, profesyonel boks tarihi boyunca dağıtılan ödül miktarlarının çok üzerine çıktı. Puanla maçtan galip ayrılan Mayweather para ödülü olarak 180 milyon dolar, Pacquiao ise 120 milyon dolar kazandı.

2- Floyd Mayweather-Saul Alvarez

ABD’li boksörler Saul Alvarez ile Mayweather’ın 14 Eylül 2013’te karşılaştığı hafif orta sıklet unvan maçının ödülü 92,5 milyon dolar oldu. Mayweather’ın puanla kazandığı ve yaklaşık 80 milyon dolar para ödülü kazandığı müsabakada, Saul Alvarez ise 12,5 milyon dolar aldı.

3- Oscar De La Hoya-Floyd Mayweather

Mayweather’ın vatandaşı Oscar De La Hoya ile 6 Mayıs 2007’de ringe çıktığı hafif orta sıklet unvan maçının para ödülü, 77 milyon dolar olarak belirlendi. Maçı puanla kazanan Mayweather’ın 25 milyon dolar para ödülü elde ettiği müsabakada, De La Hoya ise 52 milyon dolar kazandı.

4- Mike Tyson-Evander Holyfield

İki ABD’li boksör Mike Tyson ile Evander Holyfield’ın 29 Haziran 1997’de yaptığı maç, boksörlere 63 milyon dolar kazandırdı. Tyson’ın 3. rauntta rakibinin kulağını ısırarak diskalifiye edildiği müsabaka, tarihin unutulmaz maçları arasına girdi. Holyfield’ın 33 milyon dolar kazandığı karşılaşmada, Tyson ise 30 milyon dolarla ödüllendirildi.

5- Floyd Mayweather-Miguel Cotto

Mayweather ile vatandaşı Miguel Cotto arasında 6 Mayıs 2012’de yapılan hafif orta sıklet maçında 53 milyon dolar ödül verildi.
Puanla galip gelen Mayweather’ın 45 milyon dolar ile ödüllendirildiği maçta, vatandaşı Cotto ise 8 milyon dolar para ödülüne layık görüldü.

6- Mike Tyson-Evander Holyfield

Tyson ile Holyfield’ın 10 Kasım 1996’da karşılaştığı ilk ağır sıklet unvan maçında, sporcular 42 milyon dolar kazandı.
Holyfield’ın rakibini 11. rauntta teknik nakavtla yendiği ve kazanç yüzdesine göre 12 milyon dolar aldığı müsabakada, Tyson ise 30 milyon dolar elde etti.

7- Lennox Lewis-Mike Tyson

ABD’li sporcular Lennox Lewis ile Tyson’ı karşı karşıya getiren 9 Haziran 2002 tarihli ağır sıklet unvan maçı, boksörlere 35 milyon dolar kazandırdı.
İki boksörün de 17 milyon 500 biner dolar aldığı karşılaşmanın galibi, 8. rauntta rakibini nakavt eden Lewis oldu.

8- Evander Holyfield-George Foreman

Holyfield ile vatandaşı George Foreman’ı karşı karşıya getiren 20 Nisan 1991 tarihli ağır sıklet unvan maçında, 32,5 milyon ödül dağıtıldı.
Rakibini puanla mağlup eden Holyfield, maçtan 20 milyon dolar para ödülü ile ayrıldı. Foreman ise 12,5 milyon dolar kazandı.

9- Mike Tyson-Peter McNeeley

ABD’li Peter McNeeley ile Tyson arasında 20 Ağustos 1995’te düzenlenen ağır sıklet unvan maçında taraflar, yaklaşık 26 milyon dolar para ödülü kazandı.
Tyson, 4 yıllık hapis cezasının ardından McNeeley karşısında çıktığı ilk maçını, henüz birinci rauntta nakavtla kazandı. Tyson’ın 25 milyon dolarla ödüllendirildiği maçtan, McNeeley ise 540 bin dolar aldı.

10- Manny Pacquiao-Shane Mosley

Pacquiao ile ABD’li Shane Mosley arasında 8 Mayıs 2011’de yapılan velter sıklet unvan maçında, boksörlere 23 milyon 950 bin dolar dağıtıldı.
Maçı puan üstünlüğüyle kazanan Pacquiao, anlaşma gereği 20 milyon dolar ödül elde etti. Mosley ise 3 milyon 950 bin doların sahibi oldu.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ