MENÜ

Satrançta kadınlardan çifte rekor

"2017 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç şampiyonası" hem katılım rekoruna, hem de ilk defa bir sporcunun kendi rekorunu kırarak 12'nci kez şampiyonluğa ulaşmasına sahne oldu.

Satrançta kadınlardan çifte rekor

104 sporcu ile katılım rekorunun kırıldığı “2017 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası”nda bir rekor da şampiyonada ipi göğüsleyen Kadın Büyükusta (WGM) Betül Cemre Yıldız’dan geldi. Yıldız, 12’nci kez kazandığı şampiyonlukla kendi rekorunu kırarak, kadın satrancında zirveye yerleşti.

Spor Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre lisanslı kadın sporcu sayısında son üç yılda satrancın tüm spor branşlarını geride bırakarak Türkiye lideri olduklarını hatırlatan Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, “Küçüklerde ve yıldızlarda dünyanın önde gelen federasyonlarından biriyiz. Aynı başarıyı kadın satrancında da yakalamak istiyoruz. 2017 yılında önceliğimiz daha fazla kadının bu spora katılımını sağlamak. Kadın satrancında 81 ilde daha güçlü olmak istiyoruz. Türk satrancı, kadın sporcularımızın dünya ve Avrupa başarıları ile taçlansın istiyoruz. Milli takım havuzumuzu güçlendireceğiz. Satrançta artık kadınlarımızın hedefleri daha büyük” dedi.

BÜYÜKUSTA YILDIZ KENDİ REKORUNU KIRDI

TSF tarafından Arzum Elektrikli Ev Aletleri Sanayi Ticaret A.Ş. sponsorluğunda Antalya'da düzenlenen “2017 Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası” usta kadın satranççıların zorlu mücadelelerine sahne oldu. Türkiye’nin 44 ilinden ve KKTC’den 104 kadın sporcunun rekor katılımıyla gerçekleşen turnuvanın şampiyonu Kadın Büyükusta Betül Cemre Yıldız yeni bir rekora imza attı. Şampiyonada ilk hedefinin rekor kırmak olduğunu söyleyen Yıldız, “Turnuva zorlu ve çekişmeli geçti. Favoriler beklemediğim şekilde puan kaybetti. Son tura kadar ikinci olduğumu düşünürken sürprizler oldu. Bu seneki şampiyonluk benim için çok önemli” ifadelerini kullandı. Şampiyona’da Ebru Kaplan ikinciliği elde ederken, Uluslararası Usta (IM) Ekaterina Atalık turnuvayı üçüncü olarak tamamladı. Şampiyonada ilk üçe giren sporcular Türkiye’yi uluslararası turnuvalarda temsil etme hakkı kazandı.

Satrançta kadınlardan çifte rekor


DERECEYE GİRENLERE KUPA VE ÖDÜLLER VERİLDİ

Uluslararası Usta Can Arduman’ın ve Kadın Uluslararası Usta (WIM) Nilüfer Çınar Çorlulu’nun gerçekleştirdiği canlı yayınlarla ve analizlerle renklenen Kadınlar Şampiyonası, Antalya Mardan Palace Otel’de düzenlenen kapanış töreni ile sonra erdi. Kapanış törenine TSF Başkanı Gülkız Tulay, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Doç. Dr. Burhanettin Hacıcaferoğlu, Serik Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Mevlüt Özen, Muratpaşa Belediyesi Meclis Üyesi Mimar Sinan Özkan, TSF Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Solakoğlu, Disiplin Kurulu Başkanı Vehbi Başaran, TSF il temsilcileri ile beraber çok sayıda satranç sever katıldı. Şampiyonanın sponsoru Arzum kapanış töreninde dereceye giren sporculara para ödülü ve tüm katılımcılara çeşitli hediyeler verdi.

Törende konuşan Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, gelecek yıl sponsorluklarının 10’ncu yılı olacağını hatırlatarak kadın satrancına yeni projeler ve etkinliklerle destek olamaya devam edeceklerini belirtti. Kolbaşı “Kadınlarımız bizim için çok değerli. Türkiye’nin geleceği için, Türk satrancı için kadınlarımıza yatırım yapmaya, destek olmaya devam edeceğiz. Kadınlarımızın her alanda olduğu gibi satrançta da ülkemizi ileriye taşıyacak hamleleri yapacağına inanıyorum” diye konuştu.Kadın satrancına desteklerinden dolayı Arzum’a teşekkür eden Başkan Tulay ise “Arzum, sunduğu sponsorluk desteği ile 2009 yılından bu yana Türk satrancının ve Türk kadının yanında ve destekçisi olmaya devam ediyor. Kadınlarımıza sağladıkları katkı nedeniyle teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

MİLLİ TAKIM HAVUZUMUZU GÜÇLENDİRECEĞİZ

Kapanış töreninde konuşan Tulay, TSF olarak 2016 yılını ve 2017 yılının ilk iki ayını rekorlarla tamamladıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Türk satrancında sadece TSF değil, artık sporcularımız da rekor kırıyor. '2017’de kadın satrancını ön plana çıkaracağız' dedik. Yıla lisanslı kadın sporcu sayımızdaki rekor artışla başladık. Büyükustamız Betül Cemre Yıldız da 12’nci kez şampiyon olarak kendi rekorunu kırdı. Satranç Federasyonu olarak kadın satrancı açısından çok önemli bir turnuvayı rekor katılım ve rekor bir derece ile tamamladık. Türkiye olarak son yıllarda dünya satrancına örnek proje ve etkinliklere imza atarak, satranç otoriterlerinin takdirini kazanıyoruz. Küçüklerde ve yıldızlarda dünyanın önde gelen federasyonlarından biriyiz. Aynı başarıyı kadın satrancında da yakalamak istiyoruz. TSF’nin ilk kadın başkanı ve spordaki az sayıda kadın yöneticilerden biri olarak, ikinci kez başkanlık görevime geldiğimde öncelikli hedefler arasında kadın satrancını koymuştum. Yeni dönemde satrançta kadınlar ile ön plana çıkmaya başladık. İstatistiksel başarıların yanında sportif ve uluslararası başarıları da yakalamak istiyoruz. Kadın satrancı açısından milli takım havuzumuzu güçlendireceğiz ve Kadın Satranç Milli Takımı’nı ilk 20 ülke arasında sokarak, zirveye tırmanması için mücadele edeceğiz.”

Haberin Devamı
YORUM YAZ