MENÜ

YouTube'den tarihi karar! Canlı yayın koşulu kalktı

YouTube kullanıcılarına müjdeli haber geldi. YouTube kısa süre önce canlı yayın mecrasına giriş yapmıştı. Ancak 10 bin takipçinin altındaki kullanıcılar canlı yayın yapamıyordu! Şimdi bu ortadan kalkıyor. Herkes YouTube'dan canlı yayın yapabilecek.

YouTube'den tarihi karar! Canlı yayın koşulu kalktı

YouTube'den tarihi karar! Canlı yayın koşulu kalktı... Söz konusu video izlemek veya orijinal video içerikler üretmek söz konusu olduğunda akla gelen ilk platform YouTube oluyor. Bu mecra bir süre önce canlı yayın alanına da giriş yapmış ve Twitch‘le rekabeti kızıştırmıştı. Şimdi YouTube canlı yayınlarında en az 10,000 takipçiye sahip olma sınırı ortadan kalkıyor.

YouTube son olarak sevilmeyen bir özelliğini tarihin tozlu sayfalarına gömmesiyle gündeme gelmişti. Şimdi başka bir olumlu gelişme ile karşımıza çıkıyor. Bildiğiniz gibi canlı yayın özelliği Twitch gibi mecralarla sınırlı kalmıyor, artık birçok sosyal medya platformunda yer alıyor. Facebook ve Instagram gibi mecralarda canlı yayın yapabilmek için herhangi bir takipçi sınırlandırması bulunmuyor. Bu durum bazı kullanıcıların daha fazla kişiye erişmesine olanak sağlıyor. YouTube’da canlı yayın açabilmek için ise en az 10.000 takipçiye sahip gerekiyordu. Bu durum da kullanıcılar açısından oldukça kısıtlayıcı olabiliyordu. Görünen o ki YouTube takipçi sayısı sınırındaki ısrarından vazgeçiyor.

Henüz resmi açıklama yok

Bu yeni gelişme YouTube’un yaptığı resmi bir açıklama ile değil, kullanıcıların durumu fark etmesiyle ortaya çıktı. 10.000’den az takipçisi olan hesaplar canlı yayın açma özelliğine kavuştuklarını fark etti. Bu da takipçi alt sınırının aşağı çekilmiş olma ihtimalini ortaya çıkartıyor. Bu alt sınırın ne olduğu ise henüz bilinmiyor. YouTube kullanıcıları bu ön koşulun tamamen ortadan kalkmış olmasını umuyor.

YouTube canlı yayın nasıl yapılır?


Youtube’ da canlı yayın yapmak için gmail hesabımız ile plus.google.com dan giriş yapıyoruz. Ardından http://www.google.com/+/learnmore/hangouts/onair.html bu linke tıklıyoruz çıkan ekran aşağıdaki ekran gibidir. Canlı Hangout’ a başlayına tıklıyoruz.

Ardından gelen ekranda canlı hangout yayını başlatmak için aşağıdaki ekran geliyorsa bu henüz Youtube kanalınızı Gmail hesabınız ile ilişkilendirmediğinizi göstermektedir. Hesabı bağla diyorsunuz.

İlişkilendirmenin yanı sıra youtube kanalınıza 15 dk üzerinde video yüklemek için ve canlı yayın yapmak için kanalınızı bir telefon ile ilişkilendirmeniz gerekmektedir. Buna hesap doğrulama işlemi adı veriliyor.

Hesap doğrulandıktan sonra Gelen ekranda yeşil butonlarla neler yapabileceğiniz gözükmektedir. Hangout On Air penceremize dönerek yayın penceremize geliyoruz.

Yayın başlığınızı giriyorsunuz. Yayında size eşlik edecek konuklarınızın gmail hesaplarını da ikinci kısımdan vererek onları davet ediyorsunz. Aşağıda arka planda gözüken kare önizleme kısmında kameranızın o anlık durumu gözükmektedir.

Yayın Penceremizde yukarıda Yayını Başlat butonumuz yer almaktadır. Bu butona tıklamamız ile 10 saniye bir süre geçiyor ve Youtube kanalımızdan yayına girmiş oluyoruz. Sizin canlı yayında anlattıklarınız paylaştıklarınız, kanalınız vasıtasıyla takipçilerinize duyurulmaktadır artık.

YouTube'dan canlı yayın yapma tüyoları


Bildiğiniz üzere pek çok sanal radyo programı yapan öğrenciler var programlarını bir görselle bağdaştırıp ekran paylaşımı seçeneğine sadece bir logo koyarak seslerini daha çok insana duyurabilirler. Görüntülerini vermek istemeyenler için tabi bu dediğim. Ayrıca, Konuk Davet etmeler ile kişiler yayına daha sonra da katılabiliyor olması ayrıca güzel geliyor bana.

Bir etkinlik öncesi yayının gecikmesi durumunda youtube da bekleyenler için yayınımız aksaklık sebebiyle 10 dk ertlenmiştir gibi bir görsel hazırlanıp ekranda tutulabilir. Kullanıcıların yayına girip canlı yayını bulamamasından çok daha iyi bir seçenek olarak kullanılabilir.

Hazır kamera görüntünüzde oynama yapabileceğiniz programlar ile konuşmacıların altına yazılar eklenebilir veya değişik görseller ile olayı komik hale getirmek istyenler için direk Google Effect kullanılabilir.
Yayın sırasında Paylaş->Embed kod imkanı sunuluyor mu bilmiyorum. Eğer sunuluyorsa bir site üzerine de yayın alınabilir. Amatör bir kanal kurmaya kadar bu işi götürebilirsiniz

Lokantalar da mutfakda ki hijyeni online gösterme adına lokantınızın temizliğini milyonlara gösterip, videonun altına hazır programlarla iletişim bilgilerinizi yazarak daha çok insana hizmetinizi götürebilirsiniz.

Google Plus akıllı telefon ve cep uygulamaları ile konuşmaya hareket halinde veya dışarıda olan birini de bağlayabildiğinizi hatırlatayım.

Haberin Devamı
YORUM YAZ