MENÜ

İstanbul maratonu saat kaçta başlayacak? İstanbul'da hangi yollar kapanacak?

Vodafone 12. İstanbul Yarı Maratonu yarın koşulacak. Dünyanın en iyi 10 yarı maratonu arasına giren ve bu yıl itibarıyla "altın kategori"de koşulacak İstanbul Yarı Maratonu, binlerce sporcunun katılımıyla tarihi yarımadada gerçekleştirilecek. Peki İstanbul maratonu saat kaçta başlayacak? İstanbul'da hangi yollar kapanacak?

İstanbul maratonu saat kaçta başlayacak? İstanbul'da hangi yollar kapanacak?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor İstanbul tarafından düzenlenen Vodafone 12. İstanbul Yarı Maratonu yarın koşulacak. Dünyanın en iyi 10 yarı maratonu arasına giren ve bu yıl itibarıyla "altın kategori"de koşulacak İstanbul Yarı Maratonu, binlerce sporcunun katılımıyla tarihi yarımadada gerçekleştirilecek. Organizasyon, yarı maraton, çeyrek maraton ve business maraton kategorilerinde düzenlenecek. 12’nci İstanbul Yarı Maratonu, Yenikapı Miting Alanı’ndan başlayıp, Eyüp-Feshane istikametinden dönüşle yine Yenikapı’da son bulacak 21 kilometrelik parkurda koşulacak.

Yarı maraton saat 09.00’da, çeyrek maraton ise saat 09.30’da başlayacak. Maratonun gerçekleştirileceği güzergah 02.00-14.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatılacak.



İstanbul'da hangi yollar kapanacak?


Vodafone 12. İstanbul Yarı Maratonu pazar günü koşulacak. Vodafone 12. İstanbul Yarı Maratonu, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da İstanbullulara Tarihi Yarımada´da bölgenin güzelliklerini yeniden keşfetme imkânı sunacak. Yenikapı Miting Alanı´nda başlayıp Eyüp Feshane´den dönüşle yine aynı noktada son bulacak 21 kilometrelik yarış parkuru 02.00-14.00 saatleri arasında araç trafiğine kapanacak. Saat 08.45´te başlayacak yarı maratonda tüm katılımcılar için zaman sınırı 3 saat olacak.

İstanbul maratonu saat kaçta başlayacak İstanbulda hangi yollar kapanacak



Elit atletler koşacak

Vodafone 12. İstanbul Yarı Maratonu’na bu yıl 22’si erkek olmak üzere 32 elit atletin katılacağı açıklandı. Yeni dünya rekorunun hedeflendiği maratonda erkeklerde Etiyopyalı Tamirat Tola, Kenya asıllı Türk atlet Ali Kaya, kadınlarda ise Bahreynli Eunice Jepkirui Kirwa gibi önemli isimler ter dökecek. Organizasyonda toplam 245 bin 500 dolar para ödülü dağıtılacak.

Kronometre sistemi Türkiye’de ilk olacak

Dünyanın en düz ve hızlı parkurlarından birine sahip olan İstanbul Yarı Maratonu, Türkiye’de ilk kez uygulanacak kronometre sistemi ile her koşucuya en iyi derecesini yapma imkanı sunacak. Her kilometrede bir kilometre taşı yer alırken, atletlerin önünde giden araçta hedef kronometre ve normal kronometre olacak. Yarı maratonda ayrıca, daha önce dünya rekoru tecrübesi bulunan normal tavşan atletler de elit atletlere tempo verecek.

Vodafone İstanbul Yarı Maratonu'nu Kim Organize Ediyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi organize ediyor.

2017 Yılı, Vodafone İstanbul Yarı Maratonu Kayıt Tarihleri Nedir?

1 Ocak – 10 Nisan 2017 tarihleri arasındadır.

Yarış Kitimi Nasıl Alacağım?

Yarış kitlerinizi 28-29 Nisan ( Cuma - Cumartesi ) tarihlerinde Bayrampaşa Forum İstanbul Alışveriş Merkezi'nden 11:00-20:00 saatleri arasında alabilirsiniz.

2017 Yılı, Vodafone İstanbul Yarı Maratonu Hangi Tarihte Koşulacak?

30 Nisan 2017 Pazar günü koşulacak.

Yarışta Hangi Kategoriler Mevcut?

Vodafone İstanbul Yarı Maratonu 21K, 10K, Business Kategori tasniflerini kapsamaktadır.

Yarışlar Ne Zaman Başlayacak?

Vodafone İstanbul Yarı Maratonu 09:00, 10K ise saat 09.30'da başlayacaktır.

Katılımcılar için Yaş Sınırı Var mı?

Vodafone İstanbul Yarı Maratonu ve tüm kategoriler için 18 yaş alt limiti var.

Nasıl Katılabilirim?

Kayıtlar başladıktan sonra, kayıt olmak istediğiniz kategoriye ait Genel Bilgiler sayfasındaki yönlendirmeleri takip ederek kayıt olabilirsiniz. Online kayıt işleminizi yaptıktan sonra ana sayfada bulunan kayıt sorgulama sayfasından kaydınızı kontrol etmelisiniz.

Kayıt Formunu Doldurup Ödeme Yapmazsam Kayıt Olmuş Olur muyum?

Hayır, sadece kayıt formu doldurmuş olursunuz. Ödemenizi yapmadan sistem sizi kaydetmez.

Kayıt Değişikliği Yapılır mı?

Kategori değişikliği 10 Nisan 2017 saat 17:00'a kadar yapılabilmektedir. Bu tarihten sonra kategori değişikliği yapmak isteyenlerin 28-29 Nisan tarihlerinde Bayrampaşa Forum İstanbul Alışveriş Merkezi'nde kurulacak olan geç kayıt standından yeni kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Kayıt İptali Yapılır mı ya da Bir Sonraki Seneye Ertelenir mi?

Hayır. Kayıt iptali yapılmamaktadır ya da bir sonraki seneye ertelenememektedir.

Zamanlama Çipi?

Kayıt olan herkese Malzeme Teslim Alanı’nda göğüs numaralarıyla aynı numarada olan birer zamanlama çipi verilir. Yarışa başlamadan önce çipinizi ayakkabı bağınıza bağlamanız gerekmektedir. Çiple birlikte Size verilecek olan Çip Kullanım Kılavuzu'nu dikkatlice okuyarak çip hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kendi Çipimi Kullanabilir miyim?

Hayır, Vodafone İstanbul Yarı Maratonu için çip hizmeti sunuyoruz.

Malzeme Teslim Noktası'ndan Yarış Paketimi Almaya Gelemeyeceğim. Benim Yerime Başka Biri Yarış Paketimi Alabilir mi ?

Evet, Sizin kimlik fotokopinizle birlikte gelerek alabilir (Kimlik ibraz edilmeden Yarış Paketi teslimi yapılmaz). Bir kişi sadece bir kişinin yarış paketini alabilir. Toplu olarak yarış paketi teslim edilmez.

Parkur Nasıldır?

Parkur düz ve asfalttır. Sahil yolu boyunca devam eder. Trafiğe kapalıdır. Ayrıntılı parkur bilgilerine Parkur sayfasından ulaşabilirsiniz.

Yarış Süresince MP3 Çalardan Müzik Dinlememe İzin Verilir mi?

Kendinizin ve parkurdaki diğer kişilerin güvenliğini tehlikeye sokmayacak şekilde taşınabilir müzik çalarlar cihazlarını yarış süresince kullanabilirsiniz.


Yarı Maraton Gold Label Kategorisinde

IAAF (Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği) kriterlerini yerine getiren ve IAAF tarafından başvurusu kabul edilen Vodafone İstanbul Yarı Maratonu Altın Kategori’ye (Gold Label) kabul edilerek Dünya’nın en iyi 10 Yarı Maratonu’ndan biri oldu.

Dünyanın sayılı parkurlarından biri olan ve düzenlendiği yıllarda elit atletler tarafından rekor hedeflenerek koşulan, tüm atletlerin büyük beğenisini toplayan ve dümdüz parkuruyla her koşucunun en iyi derecesini yapma imkânını sunan yarı maraton, Haliç Yarı Maratonu adı ile 1987-1993 yılları arasında toplam 7 defa koşulmuş, 1994 yılında, sekizincisi gerçekleşemeden sona ermişti. 1987’de yapılan ilk yarışta dereceye giren sporculara nakdi ödül yerine çeşitli hediyeler verilmişti. En dikkat çekici ödül ise birinciye verilen otomobildi.

17 yıl aradan sonra,Feshane önünde başlayıp aynı yerde sona eren ve2010 yılındaAIMS’e (Uluslararası Maratonlar ve Yol Koşuları Birliği) üye olan 8. Uluslararası Haliç Yarı Maratonu’na 22 ülkeden 1,500 sporcu katılmıştı.
2014 kadar ara verilen ve bu tarihe kadar Haliç Yarı Maratonu adıyla koşulmuş olan yarı maraton, İstanbul Maratonu’nunda organizatörü olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Yarı Maratonu adı ile yeniden atletizmseverlerle buluşturuldu veyarışın başlangıç ve bitiş noktası Balat Sahili’ne alındı. Aynı zamanda, Vodafone’un isim sponsoru olduğu Vodafone9. İstanbul Yarı Maratonu’na yerli ve yabancı 3.796 atlet katıldı. Yine bu yıl,IAAF kriterleri yerine getirilerek 2015 yılı için Bronz Kategori (BronzeLabel) başvurusunda bulunuldu.

2015 yılında yarış ölçümünün, Spor A.Ş.’nin kurduğu TimingChip sistemi ile yapıldığı yarış,gösterilenorganizasyonel başarı ve IAAF kriterlerinin yerine getirilmesi ile IAAF tarafından Bronz Kategori’ye(BronzeLabel) yükseltildi. 01.00.13’lük derecesi ile Kenyalı atlet EvansKIPLAGAT’ınParkur Rekorunu kırdığı yarışa, 72 ülkeden 7.500 sporcu katılarak Türkiye’nin en kalabalık katılımlı yarı maratonu organize edildi.

2016 yılında koşulan ve 75 Ülkeden 7.000 sporcunun kayıt olduğu Vodafone11. İstanbul Yarı Maratonu’nda, 58:23’lük derecesi ile dünya yarı maraton rekorunu unvanına sahip Eritreli atlet ZersenayTadesse ile 10 kilometre ve 15 kilometre rekorunu elinde bulunduran LeonardKomon’u geride bırakan Türk atlet Ali Kaya birinciliğe ulaştı. 22 yaşındaki Kaya, finişteki 1:00:16’lık performansıyla yarı maratonda Türkiye Rekorunu da yeniledi.Ayrıca, Vodafone İstanbul Yarı Maratonu, IAAF kriterlerini yerine getirerek 2017 yılı için IAAF’a Altın Kategori (Gold Label) başvurusunda bulundu.

Vodafone 12. İstanbul Yarı Maratonu IAAF Altın Kategori’de!

IAAF (Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği) kriterlerini yerine getiren ve IAAF tarafından başvurusu kabul edilen Vodafone12. İstanbul Yarı Maratonu Altın Kategori’ye (Gold Label) kabul edilerek Dünya’nın en iyi 10 Yarı Maratonu’ndan biri oldu.

Yıl içerisinde koşulan yarışlar, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından sınıflandırılır.

Yarışmalar Altın, Gümüş ve Bronz kategoriler olmak üzere 3’e ayrılır. Bu kategoriler de kendi içerisinde maraton, yarı maraton ve 10 km. gibi koşu kategorilerine ayrılırlar ve IAAF tarafından belirlenen kriterleri yerine getiren yarışlar Altın Kategori’ye girmeye hak kazanır.

Altın Kategori Kriterleri;

Bir yol yarışının, herhangi bir kategoriye girmesi ve bu kategorilerde yerini koruması ya da bu kategoriler arasında yerinin değişmesi IAAF tarafından belirlenen önemli kriterlerin değerlendirilmesi sonucuna göre belirlenir. Altın Kategori için belirlenen kriterler aşağıdaki gibidir;

-Yarışın AIMS'e (Uluslararası Maratonlar Birliği) üye olması.

-Yarış parkurunun son 5 yıl içerisinde IAAF/AIMS A Sınıfı Ölçümcüsü tarafından ölçülmüş olması.

-5 farklı ülkeden altın kategori derecelerine sahip 5 kadın, 5 erkek elit atletin yarışa başlaması (derecelerinin son 36 ay içerisinde erkekler için 1.01.00'in altında, kadınlar için 1.11.00'in altında olması gerekmektedir).
-Koşucuların derecelerinin Elektronik Zamanlama Çipi ile ölçülmesi.
-Yarış sonuçlarının yarıştan hemen sonra resmi internet sitesinden yayımlanması.
-Yarışın ulusal ve uluslararası kanallarda canlı olarak yayımlanması.
-Dereceye giren erkek ve kadın atletlere eşit miktarlarda para ödülü verilmesi.
-Parkur boyunca 5. km'den itibaren her 5 km'de bir su ve sünger istasyonları bulunması.
-Sosyal Sorumluluk Partneri ile yardımseverlik faaliyetleri gerçekleştirilmesi.
-Dereceye giren ilk 6 kadın ve 6 erkek toplam 12 atlete yarışın hemen sonrasında doping testi yapılması ve sonuçlarının IAAF tarafından onaylanması.
-Başvurusu yapılan yarışın tarihinden 1 yıl önceki yarışta, IAAF’ın belirttiği Altın Kategori kriterleri yerine getirilerek, başvuru tarihinde başvuru dosyasının eksiksiz olarak hazırlanması ve IAAF yetkililerine iletilmesi.

1987 – 2016 Yılları Arasında Kürsüye Çıkan Atletler

1. Haliç Yarı Maratonu (3 Mayıs 1987)


Kadınlar:
1. SandraBranney (İskoçya) 1:16:27
2. GizellaMolnar (Macaristan) 1:20:35
3. Ülker Kutlu (Türkiye) 1:22:21

Erkekler:
1. Zeki Öztürk (Türkiye) 1:03:04 – (2016 yılına kadar Türkiye Rekoru)
2. Ahmet Altun (Türkiye) 1:03:18
3. Zeki Atlı (Türkiye) 1:04:20

2. Haliç Yarı Maratonu (15 Mayıs 1988)

Kadınlar:
1. Ülker Kutlu (Türkiye) 1:19:32
2. Gönül Şeyda (Türkiye) 1:20:50
3. JillDanskin (İskoçya) 1:22:30

Erkekler:
1. Zeki Öztürk (Türkiye) 1:04:05
2. Ahmet Altun (Türkiye) 1:05:13
3. Nihat Yaylalı (Türkiye) 1:05:31
3. Haliç Yarı Maratonu (14 Mayıs 1989)

Kadınlar:
1. StefaniaKozik (Polonya) 1:20:29
2. Gönül Şeyda (Türkiye) 1:23:49
3. Ülker Kutlu (Türkiye) 1:24:38

Erkekler:
1. Zeki Öztürk (Türkiye) 1:03:34
2. Haydar Doğan (Türkiye) 1:04:25
3. Ahmet Altun (Türkiye) 1:05:02
4. Haliç Yarı Maratonu (13 Mayıs 1990)

Kadınlar:
1. Maria Curatolo (İtalya) 1:15:05
2. NgaireDrake (Yeni Zelanda) 1:16:37
3. Marianna Van De Linde (Hollanda) 1:19:01

Erkekler:
1. Haydar Doğan (Türkiye) 1:03:31
2. Nihat Bağcı (Türkiye) 1:04:16
3. Kazım Yeşilkaya (Türkiye) 1:04:25
5. Haliç Yarı Maratonu (12 Mayıs 1991)

Kadınlar:
1. AnutaCatuna (Romanya) 1:12:54
2. GeorgetaState (Romanya) 1:13:03
3. Marianna Van De Linde (Hollanda) 1:15:39

Erkekler:
1. ViktorGoural (Ukrayna) 1:03:45
2. SalvatoreNicosia (Italya) 1:03:46
3. Simon Robert Naali (Tanzanya) 1:03:52
6. Haliç Yarı Maratonu (10 Mayıs 1992)

Kadınlar:
1. Adriana Andrescu (Romanya) 1:13:11
2. GalinaGoranova (Bulgaristan) 1:15:39
3. TatianaTitova (Rusya) 1:16:17

Erkekler:
1. GideonMutisya (Kenya) 1:03:20
2. Steven Muia (Kenya) 1:03:25
3. Zeki Öztürk (Türkiye) 1:03:52
7. Haliç Yarı Maratonu (30 Mayıs 1993)

Kadınlar:
1. TatianaPozdniakova (Ukrayna) 1:12:29
2. Adriana Barbu (Romanya) 1:13:10
3. Olga Mitchourina (Rusya) 1:14:24

Erkekler:
1. JosphatMachuka (Kenya) 1:02:54
2. Andrew Green (Ingiltere) 1:03:59
3. Steven Muia (Kenya) 1:04:00
8. Uluslararası Haliç Yarı Maratonu (25 Nisan 2010)

Kadınlar:
1. Tuğba Merve Çavdar (Türkiye) 1:32:41
2. SusannaNeill (İsveç) 1:36:27
3. Bakiye Duran (Türkiye) 1:37:19

Erkekler:
1. Abdülkadir Türk (Türkiye) 1:06:52
2. Ramazan İşmel (Türkiye) 1:14:39
3. Murat Kaya (Türkiye) 1:15:20

Vodafone 9. İstanbul Yarı Maratonu (27 Nisan 2014)

Kadınlar:
1. Bahar Doğan (Türkiye) 1:16:33
2. Mehtap Sızmaz (Türkiye) 1:17:20
3. Berger StephanieLynn (Amerika) 1:24:33

Erkekler:
1. FeteneAlemuRegasa (Etiyopya) 1:05:20
2. SultiGureTimbre (Etiyopya) 1:05:47
3. KefyalewDejaBurise (Etiyopya) 1:06:03

Vodafone 10. İstanbul Yarı Maratonu (25 Nisan 2015)

Kadınlar:
1. GladysCherono (Kenya) 1:06:37
2. HelahKiprop (Kenya) 1:08:22
3. MuluhabtTsega (Etiyopya) 1:09:21

Erkekler:
1. EvansKiplagat (Kenya) 1:00:13 – (Parkur Rekoru)
2. LeonardLangat (Kenya) 1:00:15
3. Joseph KipronoKiptum (Kenya) 1:00:16
Vodafone 11. İstanbul Yarı Maratonu (24 Nisan 2016)

Kadınlar:
1. ViolahJepchumba(Kenya) 1:08:18
2. MeskeramAssefa (Etiyopya) 1:09:39
3. AmaneGobenaGemeda(Etiyopya) 1:09:51

Erkekler:
1. Ali Kaya (Türkiye) 1:00:16 – (Türkiye Rekoru)
2. ZersenayTadesse (Eritre) 1:00:31 – (58:23’lük derecesi ile Dünya Rekortmeni)
3. LeonardKipkoechLangat (Kenya) 1:00:40

İstanbul yarı maraton programı

06:00 Parkurun araç trafiğine kesilmesi
07:00 Çanta teslimi başlangıç saati
08:00 Tempocu atletlerin start alanında yerlerini alması
08:30 Çanta teslimi bitiş saati
08:40 Start noktasına gidiş için son saat
08:45 Elit Atletler Yarış startı
09:00 Yarı Maraton startı
09:15 10K Yarış Startı
09:45 21K Şampiyonu’nun tahmini bitiriş zamanı
10:00 10K Şampiyonu’nun tahmini bitiriş zamanı
11:00 Ödül Töreni
12:00 21K ve 10K yarışlarının sona ermesi

İstanbul yarı maraton fuarı

Vodafone İstanbul Yarı Maratonu Fuarı 28-29 Nisan tarihlerinde Forum İstanbul
AVM’de gerçekleştirilecektir. Katılımcıların Çip, Tişört, Göğüs numarası ve Çantalarını alabilmeleri için yarı maraton fuarını mutlaka ziyaret etmeleri gerekmektedir.

Katılımcılar kimlik ya da kimlik fotokopilerini kayıt kontrolü için mutlaka yanlarında getirmelidirler. Eğer bir başka koşucunun yarış paketini almak istiyorsanız mutlaka o koşucunun kimlik ya da pasaport fotokopisini yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Forum İstanbul AVM’de fuar süresince ücretsiz otopark hizmeti bulunmaktadır. Ayrıca Atatürk Havalimanı-Yenikapı Metrosu ile, Kocatepe İstasyonu’nda inerek Furum İstanbul AVM’ye gidilebilir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ