MENÜ

Nevin Yanıt Baltacı'dan eski günlerine dönüş sinyali

Türk atletizminin yetiştirdiği en iyi kısa mesafe koşucuları arasında gösterilen Nevin Yanıt Baltacı, yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle aldığı 3 yıl spordan men cezasının bitmesinin ardından yeniden zirveye dönmek için çalışıyor.

Nevin Yanıt Baltacı'dan eski günlerine dönüş sinyali

Yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle aldığı 3 yıl spordan men cezasının bitmesinin ardından önce Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda sonra da 4. İslami Dayanışma Oyunları’nda gümüş madalya elde eden milli atlet Nevin Yanıt Baltacı, eski günlerine dönüş sinyali verdi. Türk atletizminin yetiştirdiği en iyi kısa mesafe koşucuları arasında gösterilen, 2010’daki Avrupa Atletizm Şampiyonası başta olmak üzere kazandığı çok sayıda altın madalyayla adından söz ettiren Nevin Yanıt Baltacı, yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle aldığı 3 yıl spordan men cezasının bitmesinin ardından yeniden zirveye dönmek için çalışıyor.

Sporu bırakmayı düşünürken kararından vazgeçen ve geçen sene Mersin’de kendi adını taşıyan komplekste düzenlenen Turkcell Süper Lig 1. kademe yarışlarında Fenerbahçe formasıyla 100 metre engellide birincilik elde eden, aynı yıl yine Mersin’de düzenlenen Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda da ikinci olarak gümüş madalya kazanan milli sprinter, eski günlerini hatırlattı. Nevin Yanıt Baltacı, Azerbaycan’da düzenlenen 4. İslami Dayanışma Oyunları’nda da kadınlar 100 metre engellide elde ettiği 13.71’lik dereceyle gümüş madalyanın sahibi olarak, kendisine güvenenleri haksız çıkartmadı.

"Bir sporcu için yıkım"

Mersin’de, antrenörü olmadan çalışmalarını sürdüren Nevin Yanıt Baltacı, yaşadığı zorlu süreci ve gelecek dönemdeki hedeflerini AA muhabirine anlattı. Milli atlet, yaşadığı zor sürecin ardından aldığı manevi desteklerle yeniden spora dönmeye karar verdiğini belirterek, "Güzel dereceler yapıp sonrasında böyle bir şey yaşamak, aslında bir sporcu için yıkım. Pes etmemeye çalıştım. Zaman zaman pes etmek istediğim şeyler oldu ama ’Lütfen bırakma’, ’Sen bir örneksin’ gibi manevi destekler görünce, geri dönerek de bir örnek olabilirim diye düşündüm. Yaşadığım bunca şeyin üstüne geri dönmek de bir örnektir. Çok fazla şey yaşıyoruz, böyle olaylarda sporcular çok yıpranıyor." diye konuştu.

"Nevin Yanıt aslında öyle değilmiş denmesi için döndüm"

Aldığı madalya ve yaptığı derecelerin kendisini motive ettiğini aktaran Nevin Yanıt Baltacı, genç sporculara örnek olmayı hedeflediğini de belirtti. Milli sporcu, şöyle devam etti:

"Genç sporculara Nevin Yanıt olarak örnek olmak istiyorum. Ben başardıysam, onlar da başarabilir. Ben Türk’üm, onlar da beni görerek bir şeyler yapabilir. Yaşadığım olaylardan sonra, genç sporcularda nasıl bir şey bıraktım diye düşündüğümde, ’Evet pistlere dönmeliyim’ diye karar verdim. ’Nevin Yanıt öyle değil aslında’ demek için döndüm. Şu an yaptığım derecelerden, aldığım sonuçlardan dolayı mutluyum. Uzun süreden sonra madalya alabiliyorsam, bu da genç sporcular için ilham kaynağı olsun. Bunu çok istiyorum. Gelecekte onlara destek olacak kişiler bizleriz. Bunu en çok isteyenlerden biriyim. Onların zihinlerinde, Nevin ablalarının iyi bir örnek olmasını istediğim için pistlere dönmeye karar verdim."

Azerbaycan’a gitmeden önce sakatlanmış

Milli sporcu, 4. İslami Dayanışma Oyunları’nda yarışarak, gümüş madalya elde ettiği için mutlu olduğunu anlatarak, "Türkiye olarak, bir İslam ülkesi olarak bizim için önemliydi." ifadesini kullandı. Oyunlara katılmadan önce ABD’de sürdürdüğü hazırlık sürecinde sakatlık yaşadığını söyleyen Nevin Yanıt Baltacı, Türkiye’ye dönerek tedavi olduğunu ve oyunlara yetiştiğini aktardı.

Nevin Yanıt Baltacı, Azerbaycan’a altın madalya hedefiyle gittiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Aslında gümüş madalya beni tatmin etmedi. Orada düşündüğüm tek şey, altın madalya alabilmekti, çünkü oraya bir unvanınız varken gidiyorsunuz. Ne yaşarsanız yaşayın, o piste çıktığınız zaman yaşadıklarınız değil, sizin unvanınız insanlara göre önemli. Oraya favori olarak gittim. İstediğim tek şey, altın madalyayı alıp dönmekti. Bu beni tatmin etmedi, madalyayı elimle bıraktım. Psikolojik problemler var, bunların üstesinden gelirsem bu yıl çok daha iyi dereceler çıkaracağımı biliyorum. Antrenmanlarda çok iyi derecelerim var. Aldığım gümüş madalyayı düşünmedim, kendime neden altın alamadığımı sordum. Sonrasında baktığımda bunun kötü olmadığını gördüm, madalya da alamayabilirdim. Çok güzel bir şey aslında madalyayla dönmüş olmam. Hem problemler hem de sakatlık yaşamışım. Madalya sonrasında bunları yenebileceğimi düşündüm. Bana söylenen şeylerden sonra her şey tokat gibi geldi ve ’Evet Nevin sen yapabilirsin’ dedim. Yine söylüyorum, genç sporculara örnek olmak istiyorum. Her ne olursa olsun, bu yıl tüm yarışları kovalayacağım. Ne kadar iyi derece yaparsam bana o kadar katkısı olacağını düşünüyorum."

"Yeniden final koşmak istiyorum"

Fenerbahçe formasıyla da önemli başarılara imza atmak istediğini belirten 31 yaşındaki sporcu, bunun için çok çalıştığını anlattı. Milli atlet, takımına güvendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Gelecek dönemde kulüp yarışlarımız var. Daha sonra Avrupa Kupası var. Birinci ligdeyiz, takımımızı Süper Lig’e taşımaya çalışıyoruz. Takım olarak Süper Lig’e çıkabileceğimize inanıyorum, çünkü çok güçlü bir ekibimiz var. Ardından dünya şampiyonası var, Londra’da yapılacak. 2012 Olimpiyatları dolayısıyla Londra’nın benim için ayrı bir yeri var. Eğer ki antrenman derecelerimi yarışmaya yansıtırsam, iyi bir dereceyle koşabileceğimi düşünüyorum. Her sporcunun hedefi olan finali tekrardan koşmak istiyorum. Olmayacak bir şey değil, biraz da sabretmek gerekiyor. Psikolojimi yenersem, o hedefe de ulaşabileceğimi düşünüyorum. Bana inanan çok insan var. Bunu gördüm ve bu, beni çok mutlu etti."

100 metre engellide Avrupa şampiyonluğu kazanan, 2012 Londra Olimpiyatları’nda final koşarak Türk atletizm tarihinde kısa mesafede finale çıkan ilk sporcu unvanını alan Nevin Yanıt Baltacı, 2013’ün ağustos ayında, yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle 2 yıl yarışmalardan men edildi. Milli atletin cezası, ilk olarak Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin (TMOK) başvurusuyla 2 yıl 6 aya, ardından da Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliğinin (IAAF) başvurusuyla 3 yıla çıkarıldı. Cezası geçen yıl dolan Nevin Yanıt Baltacı, yeniden pistlere döndü.

Haberin Devamı
YORUM YAZ