MENÜ

Gülkız Tulay: Tarihi başarılara imza attık

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay'ın Türk satrancına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gülkız Tulay: Tarihi başarılara imza attık

İşte Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay'ın değerlendirmesi:

Öyle çalışkan ve azimli yürekler var ki ülkemizde biz sadece onlara elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Satranç sevdalısı yürekler, satrancın ışığı ile aydınlanıyor. Çocuklarımız, gençlerimiz hepimizin geleceği… Biz Türkiye Satranç Federasyonu olarak Ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’nın da destekleri ile işte bu mücadeleci yüreklerin başarı hikâyelerini yazıyoruz. Sayıları öyle çok ki, hepsi birbirinden etkileyici ve hepsi örnek…

Türk satrancında başarının nasıl günden güne arttığını ve geldiğimiz bugünkü noktayı dilerseniz rakamlarla anlatayım:

Federasyonumuzda, 2005 yılında 30 bin lisanslı sporcu varken, bugün 770 bin 153 sporcuya ulaştık. Spor Genel Müdürlüğüne bağlı 60 Spor Federasyonu’nun toplam lisanslı sporcu sayısı 6 milyon 775 bin iken, Türkiye Satranç Federasyonu 770 bin 153 lisanslı sporcu sayısıyla tüm spor federasyonlarının önüne geçti.

2005 yılında antrenör sayımız 2 bin iken başlattığımız eğitim seferberliği ile bu sayı 2017 yılında 82 bin 832’ye ulaştı. Kulüp sayımız ise 600’den bin 926’ya yükseldi.

Çıktığımız bu yolculukta, Türkiye’nin her bir köşesine satranç sporunu dalga dalga yaydık. Satranç eğitim merkezi sayısı 2005 yılında sadece 20 iken, bu yıl bu sayı bugün 185’e ulaştı.
2005 yılında sadece 400 turnuva yapabilirken, bugün Türkiye genelinde 5 bin 360 satranç turnuvası düzenliyoruz. Artık dünya satranç otoritelerinin ve dünyaca ünlü satranç ustalarının ilgisini çeken turnuvalara imza atıyoruz. Güçlü, büyük, profesyonel organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz.

TARİHİ BAŞARILARA İMZA ATTIK

Adımızı satranç sporunun zirvesine yazdırdığımız bir çok tarihi zaferlerimiz, başarılarımız da var. Azerbaycan, Bakü’de 01-14 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen 42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda ülkemizi temsil eden A Milli Takımımız, tarihimizdeki en başarılı sonuca imza attı. Ülkemiz, 176 ülkeden 180 Milli takımın yarıştığı Olimpiyat’ta, 4’üncü ile eş puanda 6’ncı oldu. A Milli Takımımız, Dünya Satranç Olimpiyatı’nı 2010 yılında 45’inci, 2012 yılında 42’inci, 2014 yılında ise 21’inci sırada tamamladı. Milli Takımımız bu üstün gayret ve çabaları ile 16-28 Haziran 2017 Rusya Khanty-Mansiysk’de gerçekleştirilecek 2017 Dünya Takımlar Şampiyonasına katılma hakkı kazandı.

FIDE ELO listesine göre, 11 Büyükusta, 2 Kadın Büyükusta, 17 Uluslararası usta, 4 Kadın Uluslararası usta, 55 FIDE ustası, 9 Kadın FIDE ustası, 26 Usta adayı ve 22 Kadın Usta adayı olmak üzere 146 unvanlı sporcumuz var. 2005 yılında ise sadece 6 unvanlı sporcumuzun olduğunu vurgularsak geldiğimiz noktayı daha iyi anlatabiliriz.

BÜYÜKUSTA SAYIMIZI 11’E ÇIKARTTIK

2016 yılında GM Vahap Şanal ve GM Batuhan Daştan’ın büyükusta olması mutluluğunu yaşadık. Bu mutluluğu 2017 yılında usta sporcumuz Burak Fırat'ın da büyükusta unvanını alması ile katladık. Dünya satranç büyükusta listesinde, sayımızı 11'e çıkarmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Madalya sayımız 2005 yılında 11 iken, bu yıl 381 madalyaya ulaştı. Hedeflerimiz her zaman ileriye dönük… Büyüttüğümüz hedeflerin bir sonucu olarak da bu ülkeye yüzlerce madalya kazandıran çocuklarımızın gururunu paylaştık ve paylaşmaya devam edeceğiz.

SPORA YATIRIM GELECEĞE YATIRIMDIR

Spora yatırım geleceğe yatırımdır. Satranç sporuna yatırım ise bu ülkenin sağlıklı, stratejik, azimli, hırslı, üreten ve hızlı düşünen genç beyinlerine yapılan yatırımdır. Satranç sporuna yapılan yatırım, bugün ile gelecek arasında sağlam köprü kurabilmek için etkilidir. Özgüveni yüksek nesillerin oluşması için onlara ışık olmaktır. Satranç, bir spordan çok daha fazlasıdır…
Bu düşüncelerle birçok turnuvayı hayata geçiriyoruz. Bunların belki de bizim için en önemlisi Türkiye Küçükler Şampiyonası… 2007 yılında 8-18 yaş arasında 1098 sporcumuzun katıldığı turnuvamıza, 2017 yılında sadece 7-12 yaş grubundan 1849 sporcumuz katıldı. Aradaki sayı farkı her şeyi gözler önüne seriyor…

Türkiye’nin dört bir yanında küçüklerimizi, gençlerimizi stratejiyle, analitik düşünceyle, disiplinli çalışmayla, centilmenlikle tanıştırdık. Kadınlarımızı, emektarlarımızı, Türkiye’nin en iyilerini büyük bir titizlikle düzenlediğimiz Türkiye Şampiyonalarında bir araya getiriyoruz.

Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Şampiyonalarını eş zamanlı olarak 21-27 Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleştirdik. 81 ilin buluştuğu satranç şöleninde yine kendi rekorumuzu kırdık. Bir bayram havasında geçen Şampiyonalarda, 6 bini aşkın satranç severi ağırladık. Ülkenin 81 ilinden toplam 2 bin 457 sporcuyu buluşturan Şampiyonalar, en büyük satranç organizasyonlarından biri olarak “Türk satrancı” tarihine geçti.

2016 yılına kadar bireysel yarışma formatında düzenlenen ve 2016 yılından bu yana ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’nın destekleri ile hayata geçen “Okul Sporları Satranç Türkiye Birinciliği”ni, 2016-2017 Eğitim-Öğretim dönemi itibariyle takım yarışması halinde gerçekleştirdik. Takım yarışması formatına dönüştürülen Okul Sporları Türkiye Birinciliği Mahalli yarışmalarına 4 bin 101 takım, 24 bin 606 sporcu katıldı. Antalya, Düzce, Erzurum, Nevşehir, Samsun ve Şanlıurfa illerinde düzenlenen grup yarışmalarının ardından 02-06 Mayıs 2017 tarihleri arasında Nevşehir Avanos’ta düzenlenen Türkiye Birinciliği mücadelesinde 121 okul takımı ve 594 sporcu ter döktü.

GENÇ SATRANÇ MİLLİLERDEN AVRUPA’DA GURUR TABLOSU: 9 KUPA 25 MADALYA

Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda 5'i altın, 3’ü gümüş, 1’i bronz madalya ve yaş gruplarında 16 madalya olmak üzere toplam 25 madalya ile 9 kupa kazanan genç satranç millilerimiz, Avrupa’da gurur tablosuna imza attı. Karadağ’ın Budva şehrinde 10-20 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen şampiyonada 23 ülkeden 341 sporcu yarıştı.

Genç millilerimiz Avrupa’da destan yazdı. Türkiye’nin artık dünya satrancının zirvesine yürüyen bir başarı grafiği sergiliyor. Alt yapıya yapılan yatırımların artık meyvelerini veriyor. Türkiye’nin dört bir yanından şampiyonaya katılan genç sporcularımızın başarısıyla tam bir bayram coşkusu yaşıyoruz. Avrupa’da Türk satrancının gücünü yansıtan, İstiklal Marşı’mızı 5 kez okutan, bayrağımızı gururla dalgalandıran, tarihi bir başarıya imza atan bu genç sporcularımızla gurur duyuyoruz. Onlarla Türk satrancı gelecekte büyük başarılar yaşayacak. Bu gençler Türkiye’nin güçlü geleceği. Türkiye’ye erken bayram sevinci yaşatan tüm sporcularımızı, bu başarıda emeği olan herkesi yürekten kutluyorum. Türk satrancının geleceğinde artık umut var, başarı var, yüz güldüren sonuçlar var.

Türkiye satranç sporunda çıtayı yükseltti. Her gün daha ileriye, daha büyük başarılara koşuyoruz. Hedeflerimiz büyük. Biz bu gençlerle ülkemizin yüzünü güldürmeye, daha nice şampiyonlukları ve başarıları ülkemize taşımaya kararlıyız. Türk satrancının geleceği için çocuklarımıza, gençlerimize yatırım yapmaya, yeni projelerle bu sporu büyütmeye devam ediyoruz. Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası’nda son beş yıldır şampiyonluklara imza atıyor, ülkemize getirdiğimiz madalyaların sayısını her yıl daha da artırıyoruz. Bu başarı tesadüf değil, yatırımlarımızın meyvesidir. Avrupa’da, dünyada daha büyük başarılara imza atacak genç sporcularımız adım adım ilerliyor. Geçtiğimiz yıl yakaladığımız başarı ile ilk defa bu yıl doğrudan katıldığımız “Dünya Takımlar Şampiyonası”nda da millilerimiz başarılı bir performansla mücadele ediyorlar. Avrupa Okullar Şampiyonası’nda kazanılan başarının ardından önümüzdeki günlerde bu şampiyonadan da ülkemize bayram müjdesi vereceğimize inanıyoruz.

DÜNYA TAKIMLAR SATRANÇ ŞAMPİYONASI (ŞAMPİYONA DEVAM EDİYOR)

Khanty Mansisyk’de Dünya Takımlar Satranç Şampiyonası devam ediyor. Büyükustalardan oluşan millilerin bu şampiyonada başarılı bir performans sergiliyor. Çin, ABD, Ukrayna, Rusya, Mısır, Hindistan, Norveç, Polonya ve Belarus’un boy gösterdiği ve tüm dünya satranç camiasının yakından, büyük bir ilgiyle takip ettiği şampiyonada Türkiye ile birlikte 10 ülke takımı, şampiyonluk için yarışıyor. A Milli takımımız, 16 Haziran’dan beri Rusya’nın Khanty- Mansiysk şehrinde düzenlenen şampiyonanın ilk iki turunda Dünya satrancının en güçlü takımlarından Ukrayna ve Rusya ile karşılaştı. Rusya ve Ukrayna ile mücadelesinden beraberlikle ayrılmayı başararak şampiyonluğu hedefleyen iki güçlü takıma puan kaybettiren sporcularımız, üçüncü turda ise galibiyet için çıkan Norveç karşısında 2,5-1,5 kazanmasını bildi. Millilerimiz son olarak turnuvanın lideri Çin ile berabere kalarak göğsümüzü kabarttı. Böylece şampiyonada şu ana kadar sürdürdüğü harika performansını devam ettirmiş oldu.

PROJELERİMİZ

Türkiye’de ve dünyada yeni başarılara imza atabilmek için ileriye doğru yürüyoruz. Türkiye’nin genç fidanlarına birlikte dokunmanın, toplumda üretmeyi seven, ışıl ışıl bireylerin yetişmesine katkı sağlamanın mutluluğunu, heyecanını her gün güzel hikayelerle daha anlamlı hale getiriyoruz. Amacımız, aydınlık geleceği sağlam adımlarla inşa etmek… Satrançla, sporla…
Türkiye Satranç Federasyonu olarak sürekli yeni projelerle satranç sporunun yaygınlaştırılması ve genişletilmesi için büyük bir özveri ile çalışıyoruz.

İş Bankası Satranç Sınıfları ile çocuklarımızın dünyasını değiştiren bir süreç başlatıldı. Türkiye İş Bankası’nın önemli destekleri ile 18 bin 181 satranç sınıfı açtık, on binlerce çocuğumuzu satrancın sihirli dünyası ile tanıştırdık.

Belediyelerle işbirliği yaptığımız, “Doğru Hamlede Buluşalım” Projesi ile öğrencileri, öğretmenleri ve aileleri satrancın dünyasına dahil etmeye devam ediyoruz.

Satrançla Büyüyorum Derneği ile Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonu ile gerçekleştirdiğimiz “Satrancın Anasınıflarında Yaygınlaştırılması Projesi” hedefimiz ise; çocuklarımızı ana sınıfından itibaren satranç sporunu tanıtmak ve satrancın faydalarıyla büyümelerini sağlamak.

İnanmak başarmanın yarısıdır. Biz bu yolda birlikte, doğru hamlelerle, güçlü bir alt yapı ile insana yatırım yaparak ilerliyoruz. Biz, inananlar ile ilerliyoruz. Tıpkı 2013 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile imzaladığımız protokol çerçevesinde ülkemizdeki tüm sevgi ve çocuk evlerine İş Bankası Satranç Sınıflarını açmak gibi…

T.C. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü işbirliği ve Türkiye İş Bankası'nın sponsorluğunda başlattığımız "Yeni Hayata Bir Hamle" Projesi’nin hedefi; suça sürüklenmiş, dezavantajlı çocukların hayatını satrançla aydınlatmak… Bu özel proje kapsamında ilk satranç sınıfımızı, 11 Ocak 2017 tarihinde Ankara'da açtık. Yine proje kapsamında, Federasyonumuz tarafından Ceza İnfaz Kurumlarındaki personele antrenörlük eğitimleri verildi.

Diğer yandan, okulların açılmasından önceki hafta “Sokakta satranç Var” projesi ile satrancı dört duvar arasından sokaklara taşıdık. Projemiz çerçevesinde, her yaştan satranç sever, ülkemizin dört bir yanında; sokaklarda, parklarda, bir şenlik içinde satranç oynadılar. Ülke genelinde büyük ilgi gören proje sayesinde satranç sporu konusunda önemli bir farkındalık yarattık. Ayrıca, bu eğlenceli ve renkli projenin ardından birçok ilimizde satranç parklarının açılmasını sağladık. Herkes satrancı öğrenebilsin ve oynayabilsin istiyoruz.

AÇIK TURNUVALARIMIZ

Sayısı 17’ye çıkan Uluslararası Açık Satranç Turnuvalarımız, ülkemizin dört bir yanında düzenlenmeye devam ediyor.

III. Ordu Uluslararası Açık Satranç Turnuvası, 5 Nisan Madalya Günü Uluslararası Açık Satranç Turnuvası – Kahramanmaraş, II. Çorum Belediyesi Uluslararası Açık Satranç Turnuvası, Serik Belediyesi Uluslararası Açık Satranç Turnuvası – Antalya, Enez Kaymakamlığı Aziz Yörük Uluslararası Açık Satranç Turnuvası-Edirne, Remzi Zeytinoğlu Açık Satranç Turnuvası, Aydın-Söke’de ülkemizden ve dünyadan yüzlerce usta sporcunun katılımı ile gerçekleşti.

Çeşme Açık Satranç Turnuvası, İzmir 12-18 Haziran, Başkent Üniversitesi 2. Uluslararası Açık Satranç Turnuvası, Ankara 30 Haziran-6 Temmuz, Troya Uluslararası Açık Satranç Turnuvası, Çanakkale 7-12 Ağustos, Keşan Açık Satranç Turnuvası, Edine-Keşan 13-18 Ağustos, Burdur Gölü Açık Satranç Turnuvası, Burdur 13-18 Ağustos, Çubuk Açık Satranç Turnuvası, Ankara-Çubuk 19-24 Ağustos, Malatya Altın Kayısı Açık Satranç Turnuvası 25-30 Ağustos, İzmir Açık Satranç Turnuvası, İzmir 5-10 Eylül, İstanbul Açık Satranç Turnuvası, 11-17 Eylül, Hatay Büyükşehir Belediyesi Açık Satranç Turnuvası 18-23 Eylül ve Yenişehir Belediyesi Uluslararası Satranç Turnuvası ise Mersin 23-29 Ekim tarihlerinde başlayacak.

EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIMIZ ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR

2017 Avrupa Kulüpler Kupası ve FIDE Olağan Kongresi’ni eş zamanlı olarak Antalya’da 7-15 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Ayrıca; 2018 Dünya Gençler Şampiyonası, 2018 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı'na ülkemizde ev sahipliği yapacağız.

Türk satranççılardan Türkiye’ye madalya yağdı. Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda 5'i altın, 3’ü gümüş, 1’i bronz madalya ve yaş gruplarında 16 madalya olmak üzere toplam 25 madalya ile 9 kupa kazanan genç satranç milliler, Avrupa’da gurur tablosuna imza attı. Karadağ’ın Budva şehrinde 10-20 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen şampiyonada 23 ülkeden 341 sporcu yarıştı.

Haberin Devamı
YORUM YAZ