MENÜ

"Satrançta dünya devleri arasındayız"

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ile, son dönemde gençlerin, Türk satranç tarihinin en büyük başarılarına imza atmasıyla ilgili sohbet ettik.

"Satrançta dünya devleri arasındayız"

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ile, son dönemde gençlerin, Türk satranç tarihinin en büyük başarılarına imza atmasıyla ilgili sohbet ettik. Tülay, dünya devlerinin arasında artık Türkiye'nin de olduğuna dikkat çekerken, en çok sporcu olan branşın satranç olduğunu vurguladı.

İşte keyifli röportajımızdan satır başları...

Satranç ile bir veli olarak tanıştım. Önce oğlum Berkay sonra kızım Seray satranca başladı. Ben de ardından satranç dünyasına bir veli olarak girdim. Ardından satranç eğitim merkezini Tarsus’ta kurdum. Türkiye'nin satranç eğitimi altındaki ilk kulüplerinden biridir. Böylelikle satranç dümyasında daha fazla yer almaya başladım.

2004-2008 ve 2008-2012 Dönemlerinde yönetim kurulu üyesi oldum. 2012’de benim aklımda değildi ama biraz da arkadaşlarımızın velilerin isteğiyle Türkiye Satranç Federasyonu'na adaylığı koyup başkan oldum. İlk dönemimi 2016'da bitirdim ve ikinci dönemime başladım.
'Amacımız tüm ükeye satrancı yaymaktı'

Lisanslı sporcu sayısını 2005 yılında 30.000 iken bugün 770.000'e çıkarmak çok kolay olmadı. Türkiye’de 60 spor federasyonu, 700 bin civarında sporcu var.
Tüm spor branşlarından daha çok sporcuya sahibiz. 2005 yılı bizim için çok önemli bir yıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzalayarak satrancı okullarda seçmeli ders olarak okutulmaya başlamasına ön ayak olduk.

Yine aynı yıl ana sponsorumuz İş Bankası ile imzalarımızı attık. Bu dönemden sonra dalga dalga arttı. 2012'de yönetime gelirken amacımız ülkenin her tarafına ama her tarafına bu sporu yaymaktı. Bu amaçla yönetime geldik.

'81 ilden katılım var'

Bazı branşlarda büyük iller daha avantajlıdır. Ama biz Türkiye'nin her tarafında yaygın bir branş olduk. Her yıl sömestırın ilk haftasında Türkiye yaş grupları satranç yarışması uzun süredir yapılıyor. Aynı zamanda Türkiye Milli takımının alt yapısının seçildiği yarışmalar da yapıyoruz. Önceden 50-60 ilde katılım varken son iki yıl 81 ilden katılım oldu. En son geçtiğimiz ocak ayında 2500 sporcu katıldı. İlçelerden, köylerden Dünya Şampiyonası'na gelen oldu.

Projeler üretiyoruz, herkesin satranç turnuvasına katılmasını istiyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bulunan Sevgi Evleri'nde satranç sınıfları bulunuyor. Yine cezaevindeki hükümlü çocuklar için kurslar düzenledik. 7'den 77'ye herkes satranç oynasın istiyoruz.

Satranç kimin hayatına girmişse, o kişiler zamanı kullanmayı bilen, plan program yapmayı öğrenen hayatın her alanında doğru hamleler yapma ihtimali yüksek bireylere dönüştürüyor. Satranç zekayı kullanmayı öğretiyor. Elbette daha zeki insanlar daha iyi satranç oynarlar ama satranç esasında zekayı daha iyi kullanmayı öğretiyor. Son zamanlarda anaokullarında satranç öğretiyoruz. Çocukların satrancı, zeki insanlar oynar gibi bir korkuları da olmadığından hayatlarının her dönemlerinde kullanabiliyorlar.

Türkiye'de satranç adına güzel şeyler yapılıyor. Daha önceki dönemde, senede 300-400 civarında turnuva yapılırken bugün 5000-6000 turnuva yapılıyor.

'Yüz akımız oldular'

Türk sporcular artık Avrupa'da, dünyada çok iyi olmaya başlıyorlar. 10-20 Haziran tarihleri arasında Karadağ'ın Budva şehrinde yapılan Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'ndan bizim çocuklarımız 9 kupa ve 25 madalya ile döndü. Satranç denilince ilk akla gelen ülke Rusya'dır Rusya 153 sporcuyla bu şampiyonaya katılırken biz 44 oyuncuyla katıldık. Biz Rusya'dan daha çok madalya kazandık. Türkiye'nin değişik illerinden sporcularımız bu turnuvalara katılıyor. Avrupa'da ses getiriyoruz, sporcularımız derece yapıyor. Ülkemizin, federasyonumuzun adını duyuruyorlar. Önceden tecrübe kazanıyorlar diyordum ama şimdi artık yüz akımız oldular. Çocuklarımızın aldığı kupalar boylarından büyük! Son bir haftadır her an her dakika heyecandan yerimizde duramıyoruz. Khanty Mansisyk’te Dünya Takımlar Satranç Şampiyonası devam ediyor. Dünyanın en iyi 10 takımı ve Türk Milli Takımı ilk defa bu şampiyonaya davet edildi. İlk defa bu yıl bu önemli şampiyonaya olimpiyat derecemiz sayesinde doğrudan katılım hakkı kazandık takımımız şu ana kadar namağlup ve yolumuza devam ediyoruz. İlk beş günde; Rusya, Ukrayna, Norveç, Polonya ve Çin takımları karşısında sporcularımız büyük başarı gösterdi. Türkiye satranç tarihinin en büyük başarısına ulaştılar. Dünya devleri arasında artık Türkiye de var. Onlarla ne kadar övünsek az... Dünya medyasının yakından takip ettiği şampiyonada, Türkiye´nin adı ve başarısı konuşuluyor. Dünya satranç otoriteleri Türkiye´yi artık satrançta dünya devi olarak görüyor.

'Sokakta satranç var'

Daha fazla kurumun işin içine girmesini, daha fazla daha fazla yerel yönetimin satrancı desteklemesini istiyoruz. Medyanın da satrancın geldiği noktanın farkında olmasını istiyoruz. Her çocuğun hayatında satrancın olmasını istiyoruz. Bir çocuk satranç sporuyla ilgileniyorsa akademik olarak da daha başarılı olur. Satranç artık üniversitelerde de daha fazla yer alıyor. Okulların açılmasına bir hafta kala (bu yıl 21-27 Eylül) hayata geçmesi planlanan "Sokakta Satranç Var" isimli proje ile her ilde ve ilçede sokaklarda satranç oynanacak. 'Sokakta Satranç Var' projesiyle algıda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz.

Ayşenur Afyon

Haberin Devamı
YORUM YAZ