MENÜ

Eski hakem Ali Palabıyık'tan yabancı VAR açıklaması...

FIFA kokartlı eski hakem Ali Palabıyık açıklamalarda bulundu. Palabıyık, yabancı VAR hakeminin daha önce de gündeme geldiğini ve kaçınılmaz bir son olduğunu vurgularken yabancı hakemlerin de görev alabileceğini belirtti.

Eski hakem Ali Palabıyık'tan yabancı VAR açıklaması...

FIFA kokartlı eski hakem Ali Palabıyık, Skorer’den Nergis Aşkın’a özel açıklamalarda bulundu. Ali Palabıyık son dönemde yeni alınan yabancı VAR kararını değerlendirdi.

Haberin Devamı

"KAÇINILMAZ BİR SONDU"

Ali Palabıyık, "Aslında bunun temeli 2 yıl öncesinde atılmıştı. Yabancı ülke federasyonlarına, VAR hakemi değişimi programı adı altında bir talepte bulunmuştu federasyonumuz. Ancak buna bir karşılık alamamışlardı. Aslında yabancı VAR hakemi ülkemize ilk kez getirilmeye çalışılmadı. Daha önce karşılık bulamadığımız için gelmedi. Belki federasyonlar uygun değildi belki henüz çok erken olduğu için göndermek istemediler. Ancak bu sezon gerçekten çok ilginç bir yarış var iki büyük kulübümüz arasında. Bunun dışında bu sezon gerçekten unutulmayacaklar arasında girecek bir sezon. Yabancı gözlemciden sonra yabancı VAR hakemi de ülkemizde kaçınılmaz bir sondu. Bence bundan bir sonrası da kulüpler tarafından dillendirilecek ve her talep kabul gördüğü gibi bunun da kabul göreceği yabancı hakemi de sahalarda göreceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"VAR HAKEMLERİNDE CİDDİ BİR BASKI OLUYOR"

Kulüplerin VAR hakemleri hakkında yaptığı açıklamaların hakemleri baskı altına aldığını ifade eden Ali Palabıyık, "Öncelikle kulüplerin sosyal medyasına bakarsak herhangi bir açıklama gelmedi VAR hakemleri ile alakalı. Çünkü bizdeki en büyük problem şu, ülkemizdeki VAR hakemleri ile alakalı eski defterleri açmayı çok seviyoruz. Eskiden vermiş olduğu kararları, karışmış ya da karışmamış olduğu kararları sosyal medyada, spor medyasında çok tartışıyoruz ve VAR hakemlerinin üzerinde çok ciddi bir baskı oluyor. Yabancı VAR hakemleri açıklandıktan sonra böyle bir baskı olmadı. Belki de saha içerisindeki sporcular, taraftarlar daha rahat maç izledi diye düşünüyorum. Bu algı olmadığından dolayı. Ancak bu her zaman böyle devam edecek diye bir şey yok. Onlar da insan. Belki yanlış bir değerlendirme yapacaklar, belki gözden kaçıracakları pozisyonlar olacak. Bunu bekleyip, göreceğiz. Daha çok erken. Daha çok yeni deneniyor. Bunu ancak sezon sonunda değerlendirebiliriz. Ancak bu hafta için VAR hakemlerinin başarısı yüksekti. Bu 3 karşılaşmada yüksekti ama diğer karşılaşmada problemler olmadı mı tabii ki oldu. Bu da belki biraz yabancıya yönelik güvenin Türk hakemlerine olmaması kaynaklandı diye düşünüyorum. İnşallah bütün hakemlerimiz daha iyi maçlar yönetir. Kalan son haftalarda daha ciddi bir döneme giriyoruz. Umarım hepsi çok başarılı olurlar." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Bu sezon düşük performans gösteriyor hakemler. Yabancı VAR'ın olması orta hakemlerin performansını arttırmakta işe yarar mı?

Ali Palabıyık: İşe yarayabilir. Hakemlerin üzerinde şu anda hem kulüplerimiz hem medyamız hem de sosyal medya üzerinde hakem atanması yapıldıktan sonra çok büyük bir baskı kuruluyor. Çok büyük bir beklenti var doğru karar vermesiyle alakalı çünkü hakemlerin yönettiği maç sadece 1 maçı etkilemiyor. Diğer takımları da etkiliyor. Orada vereceği her karar aleyhte veya lehte her iki takımı ve başka takımları da ilgilendirdiği için çok dikkatli olmaları gerekiyor. Ülkemizde çok yetenekli hakemler var. Ülkemizdeki hakemlerin performansının bu denli düşük olmasının nedeni belki de federasyona ve MHK’ye olan güvenlerinin azalmasından kaynaklandı. Bu sezon gerçekten yaşamadığımız hiçbir şey kalmadı. Çok ilginç bir sezon yaşıyoruz. Tabii bunda hakemlerin olduğu kadar takımlarımızın, sporcularımızın, medyamızın da suçu var bu ortamın oluşturulmasında. Bunun hep beraber çözmeliyiz. Daha sağ duyulu olmamız ve gerçekten hakemlerimize güvenmemiz gerekiyor. Umarım yabancı VAR olan maçlardaki performanslar değil tüm maçlardaki hakemler en üst seviyeye çıkar. Zaten hakemlerimizden de beklentimiz bu. Bunu da yabancı VAR’ın olmasıyla baskının az olmasından dolayı hakemler tarafından sahaya yansıtılacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Yabancı ülkeden hakem getirilmesi Türk hakemlerini demoralize etmiş midir?

Ali Palabıyık: Bence etmiştir. Zaten güven ortamının olmadığı bir kurumda çalışmak zorundasınız. Görevinizi yapmak zorundasınız ve verdiğiniz her karar günlerce, haftalarca, aylarca tartışılıyor. Çok kolay bir şekilde hedef tahtası oluyorsunuz. Hakemlerimiz bence üzülmüştür. Hele ülkemizde yaşanan bu ses kayıtlarının veya seminer görüntülerinin ortaya çıkması, orada yapılan itiraflar, VAR kayıtlarının açıklanması, yabancı gözlemcinin sistem içine dahil edilmesi, devamında yabancı VAR hakeminin getirilmesi hakemlerin üzerinde şöyle bir algı da oluşturuyor; bundan sonraki adımın yabancı hakem olacağı aşikar. Çok yakın zamanda yabancı hakemleri de sahada göreceğiz ve maalesef bir de gelir eşitsizliği, aynı görevi yaparken yabancı hakemin almış olduğu ücretle Türk hakemin almış olduğu ücretin aynı olmaması ülkemizde görev yapan hakem arkadaşlarım adına üzücü. Umarım çok kısa zamanda bu etkiden kurtulup gerçek performanslarını sahaya yansıtırlar diye umut ediyorum.

Haberin Devamı

Yarı otomatik ofsayt sisteminde çekilen çizgilerin doğruluğu sizce tatmin edici mi?

Ali Palabıyık: Adı üstünde yarı otomatik ofsayt sistemi hiç kimsenin müdahale etmediği bir sistem. Daha önce tanıtımı aslında çok iyi yapıldı. Ülkemizde eksik olan tek şey çipli topların kullanılmamış olması. Burada insan faktörü topun ayaktan çıktığı anın doğru şekilde tespit edilip edilmediğiyle alakalı şüpheler var. Bu doğru tespit edildiği zaman zaten yarı otomatik ofsayt sistemi doğru bir şekilde çizgiyi çekiyor. Bunda aslında hiçbir şüphe yok. Konuşulması gereken bir şey yok. Bence yarı otomatik sistemi çok başarılı bir sistem. Öyle ki çok ince ofsaytları bile yakalıyor. Ancak geçen senelerde uygulanan topun ayaktan çıkış anının ekranda gösterilmemesi bence yarı otomatik ofsayt sisteminin tartışılmasına sebep veriyor. Bence ofsaytla beraber topa vuruş anının gösterilmesi bu tartışmaların önüne geçecektir.

Eski hakem Ali Palabıyıktan yabancı VAR açıklaması...

YORUM YAZ