MENÜ

Liverpool'dan yapay zeka hamlesi: Üç yıllık anlaşma

Futbol dünyası gelişen yapay zeka teknolojisini kendisine entegre etmeye başladı. Bunun en önemli adımlarından biri de İngiliz devi Liverpool'dan geldi. Kırmızılar, üç yıllık bir anlaşmaya imza attı. İşte detaylar...

Liverpool'dan yapay zeka hamlesi: Üç yıllık anlaşma

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte futbol dünyası da bu gelişimden destek aldığı desteği giderek artıyor. VAR ve yaro otomatik ofsayt sisteminden sonra, takımlar taktiksel anlamda günümüzün en dikkat çeken teknolojik gelişmesi olan yapay zekadan destek alabilecek.

Haberin Devamı

 

Bunu resmi olarak bir anlaşmaya döken ilk takım ise Liverpool oldu. İngiltere Premier Ligi'nde şampiyonluk mücadelesi veren Kırmızılar, Google ile bir anlaşma yaptı.

UZMANLARDAN ONAY ALDI

Google yapay zeka robotu DeepMind, Premier Lig kulübü Liverpool ile işbirliğine girdi ve prototip bir yapay zeka futbol taktisyeni geliştirdi. Salı günü Nature Communications'da yayınlanan bir makaleye göre, yapay zekanın oyuncuların köşe vuruşlarındaki pozisyonlarında önerdiği iyileştirmeler uzmanlardan onay aldı.

DeepMind projesi, penaltı vuruşları ve oyuncuların hareketlerini tahmin etme gibi alanlar da dahil olmak üzere, Liverpool ile yapay zekayı kullanma konusunda üç yıllık bir çalışmanın ürünüdür. DeepMind'ın en son modeli, 2020 ve 2023 yılları arasında İngiltere Premier Ligi'nden 7.176 köşe vuruşundan oluşan bir veri seti üzerinde geometrik derin öğrenmeyi kullanıyor. Köşe vuruşları hücum takımları için önemli bir fırsat teşkil ediyor: serbest vuruşlar gibi diğer duran toplarla birlikte tüm gollerin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor.

Haberin Devamı

LIVERPOOL ANALİSTLERİ DEĞERLENDİRDİ

TacticAI, topu kimin aldığı ve şut atıp atamadıkları gibi kriterleri kullanarak çeşitli oyuncu konfigürasyonlarıyla köşe vuruşlarından elde edilen sonuçları analiz etti. Daha sonra konumsal iyileştirmeler önerdi ve Liverpool'daki beş uzman (üç veri bilimcisi, bir video analisti ve bir antrenör asistanı) tarafından kör bir vaka çalışmasında bunların akla yatkınlığı ve kullanışlılığı değerlendirildi.

Araştırmacılar, uzmanların yapay zekanın ürettiği senaryoları gerçek maç durumlarından ayırt edemediklerini ve TacticAI tavsiyelerini mevcut stratejilere göre yüzde 90 oranında tercih ettiklerini söyledi. Makalede, bunun aracın "kolayca yararlı, gerçekçi ve doğru" öneriler sağladığını gösterdiği belirtildi.

Menajer Jürgen Klopp görev süresini bu Mayıs ayında kupa kazanarak sonlandırmaya çalışırken Liverpool, TacticAI'nin önerdiği değişikliklerden herhangi birini uygulayıp uygulamadığına ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

Haberin Devamı

İtalyan birinci lig takımı Atalanta'nın futbol zekası direktörü Sudarshan Gopaladesikan, TacticAI gibi projelerin futbolda yapay zekanın nasıl gelişebileceğine dair ipuçları verdiğini söyledi.

Liverpooldan yapay zeka hamlesi: Üç yıllık anlaşma

YORUM YAZ