MENÜ

Takıma transfer yöneticiye akıl!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Futbolda transfer dönemleri geldiğinde taraftarın içini çocuksu bir heyecan kaplar. Umar ki, “Biri/birileri gelecek ve makus talihimiz değişecek.” Ancak bu ‘olumlu hava’dan yararlananlar daha çok menacerler, simsarlar, ‘görünmez aracılar’, ‘karşılıklı çıkarcılar’ ve futbolcular olur. Teknik adamlar, takım ve taraftarlar için ise ‘atılan taş tutulan kuş’ oranında başarı yüzdesi hayli düşüktür. Ülke futbolu stadyum yapma dışında dişe dokunur bir gelişme kaydetmezken, hâlâ akıl almaz paralar ortalığa saçılıyor ve adına da ‘transfer politikası’ deniyor. Ne federasyon ne kulüp düzeyinde denetlemesi gereken denetlemeyip zaten iştahlı olan taraftarlar da gidişatı umursamayınca, ortaya acıklı bilançoların çıkması da kaçınılmaz oluyor.

Onarmak için almış

Kulüplerdeki savurgan hatta takımı iflasa sürükleyebilecek bu ‘bilinçli politikaları’ açık kaynaklardan -KAP, kulüp resmi siteleri, internette kolaylıka ulaşılabilecek transfer marketler ya da basın gibi - rahatlıkla takip edip, sonuçları derleyebilirsiniz. Ben de öyle yapıp, arkadaşların da yardımıyla hafıza yoklaması, arşiv taramasıyla Beşiktaş’ın 2012 yılından itibaren içine düşürüldüğü transfer sarmalına kabaca şöyle bir göz attım... Gördüm ki, durum ciddi anlamda tedirgin edici... 2012-16 yılları arasında 50 (elli) oyuncu transfer eden Beşiktaş, bunlardan 22’sini, teknik adamların da sıklıkla şikayet ettiği defans bölgesini onarmak için almış. Dağılım şöyle; 4 kaleci, 3 sağ bek, 9 stoper, 6 sol bek. Bu bölge için yapılan harcama miktarı (kabaca) 27 MİLYON EURO.

Toplam 129.5 milyon Euro

Aynı yıllar arasında 5 ayrı teknik direktörle çalışmış Fikret Orman yönetimleri. Şimdi... 50 oyuncuya ödenen ve ödenecek olan toplam rakam (kabaca) 129.5 MİLYON EURO. Bu oyuncuların kulüpleri için ise Beşiktaş’ın altına girdiği taahhüt (kabaca) 54 MİLYON 600 BİN EURO. Beş teknik direktör için fesih ve tazminatlar dahil ödenen para (kabaca) 11 MİLYON 300 BİN EURO. Harcamaların toplamı ise (kabaca) 195 MİLYON 400 BİN EURO. Eklenmesi gereken not da şu; futbolculardan üçü ile 2017, altısı ile 2018, beşi ile 2019 üçü ile de 2020 yılına kadar sözleşme yapılmış. Beşiktaş 2012-17 yılları arasında ise Demba Ba, Atınç Nukan, Ersan Adem Gülüm, Jose Sosa’dan 32 MİLYON 500 BİN EURO, kiralık gönderdiği Gökhan Töre’den ise 3 MİLYON EURO gelir elde etmiştir.

Bu hesaba dahil değil

Özetle, 2012-17 arasındaki teknik adam ve futbolcu alışverişlerindeki fark Beşiktaş aleyhine (yine kabaca) 159 MİLYON 900 BİN EURO’dur. Bizim parayla yazmak gerekirse yaklaşık 659 MİLYON TÜRK LİRASI’dır... Burası kabaca olsa da olur olmasa da!.. Eminim bu kabaca verilere “Ama şu da şöyle bu da böyle” diyerek minimal düzeltmelere gidip ‘temel tezi’ boşa çıkarmaya çalışan ‘Büyük Beşiktaşlılar’ da olacaktır. Onlara da şunu öneririm; ‘maç başı ücretler’, ödenmiş ya da ödenecek menacer payları ya da yeni moda uygulama olan ‘imza paraları’ bu hesaba dahil değildir. O minimal düzeltmeleriniz için bu paraları ‘harcanmamış, yok sayabilirsiniz!’

Ülkenin genelini kapsıyor

Ve hâlâ okuyoruz ki Beşiktaş’ın bir sol bek ile bir de ‘pivot santrfor’a ihtiyacı var!.. Şimdi... Bu verileri yorumlamak ister misiniz?.. Beri yandan sanmayın ki gittikçe derinleşen bu acıklı tablo sadece Beşiktaş ile ilgili. Değil!.. Üretmeden tüketebileceğini sanma hovardalığı az sayıda takım hariç ülkenin genelini kapsıyor. Temel sorun ise elbette ‘denetimsizlik.’ Oyunu yönetme iddiasındaki federasyon bu harcamaları denetleme ve haliyle disiplin altına alma kabiliyetinden maalesef yoksun. Nasıl olsun ki? Federasyon Başkanı ile Beşiktaş arasındaki alacak/verecek meselesi hâlâ netleşmemişken böyle bir denetim mümkün olabilir mi?

YORUM YAZ