MENÜ

Sadece hoca olmayacak

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Fenerbahçe’nin yaşadığı mental yorgunluğu aşikar. Aykut Kocaman’ın göreve getirilme gerekçelerinden biri de bu aslında. Aykut hocanın Fenerbahçe camiasının en parlak yüzlerinden biri olması, 3 Temmuz sürecinde sadece kulübeyi değil masadaki boşlukları da doldurması, onu tekrar Fenerbahçe’de teknik direktörlük koltuğuna oturtuyor. Ama Aykut Kocaman’dan istenen yine sadece antrenörlük yapması değil. Bu kez hem tribünlerdeki hem de taraftar ile yönetim arasındaki boşluğu doldurması bekleniyor.

Alex değil Valbuena

Pereira ile başlayıp Advocaat ile çekilmez hale gelen Topal-Souza’lı gidemeyen takım hüviyetine son vermek Aykut hocanın önceliği olmalı. Valbuena’yı Kuyt’a benzetmesi boşuna değil. Kafasındaki planda en başından beri Alex değil Valbuena gibi bir ofansif orta saha var çünkü. Souza’nın kaldığını varsaysak bile Valbuena ve Mehmet Ekici’nin gelişi saha içi dağılımını pozitif yönde etkiler.

Daha şutör takım

Valbuena’nın Lyon’daki son sezonunda kariyer istatistiklerini geliştirmesi, Bruno Genesio’nun onu sol forvette kullanmasıyla da doğrudan orantılı. Kocaman’ın kafasında Topal-Souza’lı orta saha olabilir. Ekici’yi merkezdeki 3. oyuncu yapma ihtimali yüksek. Bu durumda Valbuena’nın sol forvet oynatılması Fenerbahçe’nin şut sayısını ve kalitesini yukarı çeker.

Matematik hesabı ortada

Aykut hocanın dünyasında top rakipteyken herkes savunmacı olmak zorunda. Belki de bunu üstüne basarak söylemesi insanların kafalarını karıştırıyor olabilir. Ama Aykut Kocaman için ‘katı savunmacıdır, oynattığı futbol keyifsizdir’ yakıştırması yapmak hem mantık hem matematik ile çelişir. Aykut hoca, FStats verilerine göre Fenerbahçe’nin başında çıktığı 108 maçta en çok gol atan en çok puan toplayan ve en az gol yiyen teknik direktör oldu.

Düzenli oyun tutkunu

Artı, 1 lig şampiyonluğu, 30 yıl aradan sonra 2 Türkiye Kupası, Avrupa Ligi’nde yarı final. O yüzden Aykut hocanın daha ikinci dönemi başlamadan ‘İstemezük’ diyenlerin bu verileri dikkate almasında fayda var. Yıldız oyuncu kavramı değişti, ‘Topu kazanın bana verin’ dönemi yok artık. Kocaman’a salt savunmacı demek haksızlık olur, belki bu tanımı ‘düzenli oyun tutkunu’ diye düzeltebiliriz.

YORUM YAZ