MENÜ

Valbuena'yla dominant oyun geri döner

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Mathieu Valbuena doğma büyüme bir 10 numara olsa da 25 yaşından itibaren sağ ve sol kenarları oynamayı öğrenmiş, çok yönlü, gelişime açık bir karakter.

Fransız yıldız, kısa boylu olsa da dayanıklı, yetenekli, adam geçme becerisi yüksek bir oyuncu. Kariyerinin en verimli dönemini bu sezon Lyon’da geçirdi.

Fenerbahçe son iki sezonda topun karşısında duran bir takımdı. Valbuena transferi, topsuz değil topa sahip olunan, dominant bir oyunun işaretçisidir.

Çok yönlü bir oyuncu

Mathieu Valbuena, Fenerbahçe’nin yeni sezonda düzenini belirleyecek oyuncu olur. Fenerbahçe için sorun, üretemeyen orta sahadan başlıyorsa Fransız oyuncunun yeni sezonda takımın 10 numarası olma ihtimali yüksek. Ama bu şart değil. Son derece esnek bir oyuncudan bahsediyoruz. Valbuena doğma büyüme bir 10 numara olsa da 25 yaşından itibaren sağ ve sol kenarları oynamayı öğrenmiş, gelişime açık bir karakter. Tabii bunda Didier Deschamps ile Marsilya’da birlikte çalışmanın etkisi büyük. Fransa Milli Takımı’nda da 4-3-3’ün kenarlarında kendine daha çok yer bulmasını buna borçlu.

Hücuma yeni bir soluk

Fenerbahçe’nin, Valbuena ile hücumda birden fazla seçeceğe sahip olacağına şüphe yok. Fransız yıldız, Vitor Pereira döneminde çift ön libero ile rakip kaleye gitmekte zorlanan, Advocaat ile çekilmez bir hal alan Fenerbahçe hücum düzenine yeni bir soluk getirir. Valbuena, kısa boylu olsa da dayanıklı, yetenekli, adam geçme becerisi yüksek bir oyuncu. Marsilya ile geçirdiği 8 sezonda Fransa Milli Takımı’nın parçası olan hatta 2014 Dünya Kupası’nda tüm milli maçlarda forma giyen Valbuena, kariyerinin en verimli dönemini daha az süre almasına rağmen bu sezon Lyon’da geçirdi. Onu daha skorer hale getiren elbette Lyon’un pas düzenine dayalı hücum setleriydi. Ama o setlerin üç mimarından birinin Valbuena olduğunu da hatırlatmak gerek.

İstatistikleri yükseltir

Valbuena’nın gelişiyle birlikte Fenerbahçe’nin şut sayılarında gözle görülür bir artış beklenebilir. Bu sezon Lyon, Fransa Ligi’nde topa sahip olma, pas ve şut istatistiklerinde ilk 3’te yer aldıysa bunda Valbuena’nın rolü yadsınamaz. Zor top kaybeden, pas kalitesi yüksek ve çok çok iyi bir şutör olması Fenerbahçe’nin istatistiklerini geliştirir, buna şüphe yok. Ama asıl katkısı oyuna liderlik konusunda olacaktır. Fenerbahçe son iki sezonda üretemediği için çok fazla topun karşısında durmak zorunda kalan bir takımdı. Valbuena, topsuz değil topa sahip olunan bir oyunun işaretçisidir. Yani Fenerbahçe topu geri almak, tekrar dominant bir oyun karakterine bürünmek için Valbuena’yı alıyor.

Fransa dışı ilk macerası kötü geçti

Valbuena için kariyerinin kırılma noktalarından biri Benzema ile yaşadığı şantaj skandalı olmuştu. Konunun mağdur tarafıydı ve bu skandalı yöneteyim derken bir yılını çöpe atmak zorunda kaldı. Fransa Milli Takımı’nı da böylece kaybetmiş oldu. Daha önce sadece bir sezon Fransa’nın dışında futbol oynamayı denedi. Fakat Dinamo Moskova’da çok mutlu bir dönem geçiremedi ve 2015 Ağustos’unda Lyon’la anlaştı. Türkiye onun için yeni bir macera olacak. Fransa’da vergilerin yüzde 70’lere ulaştığı düşünüldüğünde Fenerbahçe’nin sunacağı kontratın cazibesi Valbuena’yı mutlu etmeye yetebilir.

YORUM YAZ