MENÜ

irfan Buz'un büyük başarısı

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Malatyaspor uzun yıllar sonra tekrar Süper Lig’e çıktı. Hoşgeldin Kayısı diyarı Doğu’nun güzel kenti. Belki adı Evkur Yeni Malatyaspor olabilir ama tüm Malatyalılar’ın gönlünde Malatayaspor’dur. O nedenle bu başarı öyküsü çok önemli ve sahip çıkılmalı. Ben bundan iki hafta önce Bandırmaspor karşısında alınan 5-0’lık yenilgi sonrası protestoyu hakarete çeviren bir kısım taraftarın yaptıkları karşısında suskun kalan Malatya camiasını eleştirmiştim. Hâlâ da aynı noktadayız. Bugün İrfan Buz ve öğrencileri sezon başı kimsenin beklemediği bir performansla bayrağı göndere dikti ve gemiyi Süper Lig limanına yanaştırdı. Aylarca, haftalarca istikrarlı bir şekilde bu yarışı sürdüren bir ekibin kısa süreli türbülanslar yaşaması normaldi ve o anlarda panik yapılmaması gerekirdi. Allah’tan İrfan Buz soyadı gibi davrandı ve o ateşe benzin dökmeden işine baktı. 5-0’lık yenilginin ardından Adana Demirspor deplasmanından kazanarak dönmek kolay değil. Hem de iyi futbolla bunun başardılar.

Avantajları yeni stat

Bugün itibariyle Malatyaspor Süper Lig’de. Başta başkan ve yönetimiyle birlikte teknik kadroyu, futbolcuları ve de tüm camiayı kutluyorum. Yeni sezon zor olacak. Şu anda bir an evvel bulutlar üzerinde inip ayakların yere basması lazım. Öncelikle futbolculara verilen sözler yerine getirilip, kulüp olarak helalleşilmeli. Sonrasında iyi bir kadro planlaması yapıp eller çabuk tutulmalı. Çünkü sezon 11 Ağustos’ta başlıyor. Fazla vakit yok. Yeni statlarında bomba gibi bir Malatyaspor beklemek tüm futbolseverlerin hakkı.

Düşmeleri sürprizdi dönmeleri değil!

Yiğido düştüğü yerden ismine yakışır şekilde ‘Yiğido’ gibi kalkmasını bildi. Sivasspor’un Süper Lig’den düşmesi sürprizdi ama Süper Lig’e çıkması sürpriz değil. Çünkü belki de futbolumuzun en düzgün idare edilen kulüplerinden birisi olarak sezona girdiler. Başkan Mecnun Odyakmaz, ikinci başkan Erdal Sarılar ve ekibi aslında uzun yıllar Süper Lig’de kaldıkları için bu ligi biraz unutmuş gibiydiler. Bence de en büyük handikapları da buydu ve hem kulüp olarak hem de takım olarak bu sıkıntıyla sezona girdiler. Osman Özköylü ile lige başlayan Yiğidolar’da işler iyi gitmeyince bildikleri bir isim Mesut Bakkkal göreve geldi. Bakkal dönemi ayağa kalkış ve lige alışma dönemiydi. Ancak Şanlıurfaspor deplasmanında alınan beklenmeyen yenilgi bir anda sürpriz şekilde Bakkal’ın istifasını getirdi. İşte Sivasspor adına kırılma anı bana göre kimin teknik direktörlüğe getirileceğiydi. Yönetim bu noktada tecrübesini gösterdi ve tecrübeli bir isim olarak Samet Aybaba’yı seçti.

Aybaba tercihi kritikti

Aybaba, sadece tecrübeli değil, gerilimi kaldırabilecek ve yapı olarak da rahat bir isimdi. Nitekim öyle de oldu; Samet Aybaba ile yakalanan istikrar Süper Lig’i getirdi. Malatya için söylediklerimi, Sivasspor için söylemeyeceğim. Çünkü, bir yıl aradan sonra bildikleri, tanıdıkları yere döndüler. Bundan sonra önemli olan düştükleri sezon yaptıkları hatalardan ders çıkartmaktır. Bu konuda oldukça temkinli olacaklarını ve deneyimlerini pozitif anlamda kullanacaklarını düşünüyorum. Muhtemelen yaş ortalaması oldukça yüksek olan bu kadro yenilenecektir.

En zayıf halka Urfa ve Bandırma

TFF 1.Lig’de ilk iki belli oldu ve çıkacak 3. takım için Play-Off’u bekliyoruz. 34. haftaya girerken büyük bir sürpriz olmazsa şu anda ilk 6 içindeki 4 takım potada kalacak gibi. Çünkü son haftadaki fikstür bize bunu söyletiyor. Herkesin merak ettiği nokta ise ligin alt tarafı. Mersin İdman Yurdu’nun vedasının ardından şu anda kalan iki takım için en zayıf halka olarak Şanlıurfa ve Bandırmaspor gözüküyor. Bunu biraz açalım... Şanlıurfaspor evinde kazansa bile önündeki takımlar galip gelirse yetmeyecek. Yani ipler elinde değil. Gaziantep Belediye kazanırsa ligde kalıyor, en büyük avantajları Samsunspor ve Bandırma’nın birbirleriyle oynaması. Güneydoğu ekibi Play-Off’u garantileyen Giresunspor ile karşılaşacak. Ancak Gaziantep BŞB ile Giresun arasında geçmişe dayanan bir hesap var. 2011-12 sezonunda Gaziantep Büyükşehir, Girensunspor’u düşüren takım olarak Yeşil- Beyazlılar’ın hafızasında duruyor. Gaziantep’in bir diğer avantajı da ikili averajda Bandırma’ya üstün olmaları.

Kader maçı Samsun’da

Gelelim en kritik 90 dakikaya yani Samsun-Bandırma maçına. Bandırma kazansa bile ikili averaj sıkıntısı var. O nedenle diğer karşılaşmaları bekleyecek. Samsunspor ise kazandığı takdirde ligde kalıyor. Samsun berabere kalıp, Urfa ile Gaziantep kazansa dahi Kırmızı-Beyazlılar ikili averajda Urfa’nın önünde. Adana Demirspor’a gelirsek... Güney ekibi 5 takım arasında en rahat ekip. Mavi-Lacivertliler, düşen Mersin ile oynuyor. Kazanıp işi bitirirler diye düşünüyorum.

YORUM YAZ