MENÜ

Doğru Yatırımın Önemi…Sam Amca Yine Yok!

Abone Ol Google News

ABD, Fransa Açık’ın erkekler kategorisine eleme ve çiftler dahil tam 38 tenisçisiyle katıldı. Bu 38’in 16’sı ana-tablo oynamaya hak kazandı. Elemelerden ana-tabloya sadece 1 raket çıkartabildiler.

Haberin Devamı

Sonuçta Roland Garros’un ikinci haftası tek-erkeklerde ABD’siz oynanacak. Daha önceki yazılarımda değindiğim gibi toprakta oynamak bambaşka bir maharet ister. Toprak sezonundan bir-iki hafta önce göstermelik antrenmanlar hiçbir zaman işe yaramaz. Zira hiçbir toprak kort diğerine benzemez. Aynı kentte olan iki farklı tesisin kortları bile benzemez. Zamanında İstanbul’da birbirlerinde 500 metre uzaklıkta olan Taksim’deki TED ile Maçka’daki İstanbul Tenis Kulübündeki kortlar böyleydi. Birinde kaydığınız vakit tribünlere kadar süzülür, diğerinde yere saplanırdınız. Aynı İtalya Açık’ın oynandığı Roma’daki Foro Italico ile Roland Garros kortları gibi. Ama anlaşılmaz bir şekilde çoğu tenisçi olaya hala yanlış yaklaşıyor.

Günümüzde çoğu yerdeki toprak kortlar ise özünde tenis kortu değil düzeltilmiş kum-tarlalarıdır. Kaydığınız yerde kum-tepesi bırakırsınız…Ardından top gelirken nereye doğru sıçrayacağını öngörmek zorunda kalırsınız.

Haberin Devamı

Onun için toprak gerçek-ustalar ve bazı serseri-mayınlar için bir cennet, diğerlerine cehennemdir.

Olağanüstü yetenekli sporcuları bir yana bırakırsak, iyi bir tenisçi nasıl yetişiyor sorusunun yanıtını bulmak günümüzde zor değil. Pıtrak gibi tenisçi yetiştiren  İspanya, Çekya ya da Muratoğlu Akademisini irdelemek yeterli olacaktır. Keza, İtalya’nın son birkaç yıldır hem erkek hem kadınlarda ortaya çıkardığı eküriyi izlemek doğru yoldur. Ama burada sözkonusu ettiğimiz ülke ve kurumlar önce eğitim sistemlerini uygulayabilecek hocalar yetiştirdiler. 85 milyonluk güzel ülkemizin başlıca sorunu hoca yoksunluğudur. Başka değil!

Roland Garros’ta kadınlar fikstüründe ABD Gauff  ile erkeklerdeki başarısızlığı unutturmaya çalışacak. Ama ilginç olan çeyrek-finale kadar gelen üç raketin son bir-iki yıl içerisinde tenise ara verenlerden oluşuyor olması. Muchova, Pavlyochenkova ve Svitolina.

Sıralaması 19.luğa kadar yükselmiş Çek Muchova  sakatlık ve ameliyatlarla dondurduğu  kariyerine dönüş yaptı. Estetiksel oyunuyla “Kadınların Federeri” lakabı takılan Muchova çeyrekte kendi gibi ameliyatlarla boğuşan Rus Plavyachenkova. 11.liğe kadar çıkmıştı bu 31 yaşındaki raket…Fransa’da final, diğer grand-slamlerin hepsinde çeyrek oynamış biri. Dizlerindeki rahatsızlıklarla 350’lere kadar düştü. İkinci baharını yaşamaya çalışıyor. Ukraynalı 28’lik Svitolina ise herkesin sevgilisi Fransız Monfils ile evlenip hamile kalınca 2021’de bıraktığı tenise ancak döndü.

Muchova, Pavlychenkova’yı yenince yarı-finale geldi. Svitolina’ya ise Sabalenka ağır geldi. Çok mücadele etti ama Belaruslu fevkalade güçlü ve bu gücünü de artık daha rasyonel kullanmaya başlayınca tenisin zirvelerinde uzun süre kalacağa benzer.

Gauff’un Swiatek’i zorlayacağını, ama Jabeur’un da doping suçlusu Haddad Maria’yı kolay geçeceğini tahmin ediyorum. Ama bir Swiatek-Sabalenka finaline doğru gidiş var. Bu tahminimi bir tek Muchova’nın bozabileceğini düşünüyorum…Ama Sabalenka  gerçekten olağanüstü güçlü bir kadın. Muchova’ya da ağır gelecektir.

Haberin Devamı

Erkeklerde ise Alcaraz, Tsitsipas karşısında iyi bir antrenman yaptı. Djokovic ise Khachanov karşısında “benim her durumda sizlerden bir fazla vitesim var” dedi. Bu adam kadar, en zor durumda bile puan alıcı vuruş yapabilen ikinci bir tenisçi yok.  İyi bir yarı-final izleyeceğiz, Perşembe günü.

Ruud ile Rune arasındaki maç ya fevkalade zevkli ya da sıkıntıdan zaplayacağınız bir mücadeleye sahne olacaktır. Biteviye bir geri oyunu izleyiciyi yoruyor. Ben açıkçası başka bir maça geçiyorum böyle durumlarda. Estetik yoksunu, hiçbir zeka unsuru taşımayıp salt kaba güce dayanan hiç bir şeye tahammülüm yok! Rune biraz olsun voleye gelmeye başladığından belki durum değişir ama sanmıyorum. Ruud ona bu fırsatı vermeyebilir. Göreceğiz.

Zverev’in bu formu ve geri dönüşünün hırsıyla ile Arjantinli Etchevery’i zorda olsa geçeceğini düşünüyorum. Alman raket her zaman tenis için bir artı değerdir.

Hoşkalın.         

YORUM YAZ