MENÜ

Gülkız Tulay: Dünya satrancında Türkiye'nin de önemli yeri var

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Türk satrancının artık dünyada önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Gülkız Tulay: Dünya satrancında Türkiye'nin de önemli yeri var

Tulay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, satrancın hem ülke içinde hem de yurt dışında ilgi çeken bir noktaya geldiğini vurgulayarak, "Bunun mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Sporcularımız, Avrupa ve dünyada okullar ile yaş gruplarında katıldıkları her turnuvadan madalyalar ve kupalarla dönüyorlar. Dünya satrancında Türkiye’nin de önemli yeri var." dedi.

Son zamanlarda özellikle lisanslı sporcu anlamında satrancın üst sıralarda yer aldığını ve bunu her yerde memnuniyetle ifade ettiklerini anlatan Tulay, "Bugün 750 bin civarında lisanslı sporcumuz var. Tüm spor branşları arasında ilk sırada yer alıyoruz." şeklinde konuştu.

Kadın lisanslı sporcu sayılarında son zamanda ciddi bir artış olduğunu aktaran Tulay, "Şu anda 250 bin civarında kadın lisanslı sporcumuz var. Federasyon olarak bunun mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah kadın sporcularımızın sayısı önümüzdeki dönemlerde daha da artacaktır." ifadelerini kullandı.

"Çıta daha da yükseliyor"

Tulay, okul çağındaki çocukların satranç sporu ile artık daha yakından ilgilendiklerini vurgulayarak, "Açılan satranç sınıfları, yerel yöneticiler ve değişik birimlerle yaptığımız projeler, satrancın ülke genelinde çok yaygın hale gelmesini sağladı. Her geçen gün satrançta çıta daha da yükseliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Gülkız Tulay, özellikle yurt dışı turnuvalarında Türkiye’nin ödülleri alan ülke konumuna gelmesinin son derece önemli olduğunu kaydetti.

Lisanlı sporcu sayısında 1 milyonu hedeflediklerini belirten Tulay, bu sayıya yakın zamanda çıkacaklarına inandıklarını söyledi.

Tulay, bu noktada da yine ailelere büyük işler düştüğüne dikkati çekerek, ailelerin çocuklarını satranç sporu ile tanıştırmalarını da beklediklerini ifade etti.

Satrançla tanışan çocukların artık bu spordan hiç kopamadığını vurgulayan Tulay, Türkiye genelinde yürüttükleri proje ve etkinliklerle satrancı çok daha iyi yerlere taşımanın gayreti içerisinde olduklarını aktardı.
Ordu’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Ödüllü Satranç Turnuvası’na değinen Tulay, bu organizasyonun büyük ilgi gördüğünü vurgulayarak, "Turnuvaya 20 farklı ülkeden ve Türkiye adına 42 ilden katılım oldu. Son derece yüksek seviyeli satranç turnuvası yapılıyor." şeklinde konuştu.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ